Kars denince yıllarca akla Kars kaşarı gelirdi. Son yıllarda kaşar kadar Kars'la birlikte ismi anılan bir değer daha oluştu "kaz eti". Aslında Kars da kaz yetiştiriciliği çok eski dönemlere dayanıyor. Kars müzesinde sergilenen milattan önceki dönemlere ait tarihi eserlerde dahi kaz motiflerine rastlanmaktadır.
Sağlıklı olmayan tavuk üretimi insanları daha sağlıklı et tüketimi arayışlarına itmektedir. Bunların başında da kaz eti gelmektedir. Çünkü kaz gezip olaşarak beslenir; her bulduğunu yemez, seçicidir. Özellikle köylerde yetiştirilen kazlar meraların yeşil otlarını yiyerek, dağlardan eriyerek gelen kar sularını içerek büyürler. Bu da lezzetlerine lezzet katar.
Kaz eti yazın yenmez diye bilinir, doğrudur. Yazın kaz eti lezzetsiz olur. İlkbaharla birlikte anaç kazlar kuluçkaya yatırılır. Çıkan civcivler doğada otlarla beslenmeye başlar. İrileştikçe arpayla takviye yapılır. Olgunlaşan kazlar doymak nedir bilmez, bu nedenle kışın beslemesi masraflı ve zordur. Karlar yağmaya başlayınca damızlık kazlar ayrıldıktan sonra kalanı kesime alınır. Kesilen kazlar kara yatırılıp dondurulur, sonrasında ihtiyaç duyuldukça çıkarılıp tüketilir.
Kaz yetiştiriciliği son yıllarda yükselen bir değer haline geldi. Çünkü Kars ve çevresinde yetiştirilen kazlar Türkiye'nin artan talebine yetişemiyor. Kaz yetiştiriciliği doğru koşullarda yapıldığında oldukça karlı bir yatırım alanıdır. Bu sebeple kaz yetiştirme çiftlikleri her geçen gün artmaktadır. Ancak kaz yetiştirme çiftlikleri kurmak ve doğru şartlarda kaz yetiştirmek çok emek verilmesi gereken bir iştir. Buna rağmen yatırım maliyeti bir çok hayvan türüne göre daha düşük maliyetlidir.
Her ne kadar kaz eti kışın yenilse de gelişen teknoloji sayesinde kışın kesilen kazı yaz aylarında da tüketmek mümkün. Derin dondurucularda saklanan kazlar yaz kış tüketime hazır bekletilebiliyor. Eğer yolunuz Kars'a düşerse Kaz eti yemeden dönmeyin. Özellikle Kars Kaz Evinde Nurdan Hanımın yemeklerini kaçırmayın. Size yaz kış kaz eti sunabiliyor. Tavsiyemiz pilav üstü kaz tandırı.