Türkiye Alzheimer Derneği, 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü sebebiyle yapılan toplantıda özellikle natürel sızma zeytinyağının Alzhemier hastalığından koruduğu söylendi.
Türkiye Alzheimer Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Başar Bilgiç; yapmış olduğu açıklamada “Akdeniz tipi beslenmenin koruyucu etkisini söyleyerek Bugüne kadar yapılan birçok çalışmada Akdeniz tipi diyetle beslenenlerde demans riski azalmış olarak bulunmuştu.
Bu sene 6 bin yaşlı ile yapılan yeni bir çalışmada Akdeniz tipi diyetle beslenmenin yaşlılarda zihinsel bozukluk gelişme riskini %30-35 arasında azaldığı görüldü.
Bu diyetin ana unsuru olan zeytinyağının bu olumlu etkinin arkasındaki sebep olabileceği iddia edilse de bu konuda kesin bir kanıt yoktu.
Yakın tarihe kadar bir çalışmada zeytinyağı içeren bir diyetle beslenen farelerde alzheimer ile ilişkili beyin değişikliklerin daha az ortaya çıktığı görüldü.
Zeytinyağı ile beslenen hayvanların beyni alzheimer hastalığında biriken maddelere ve zararlı zamanlara karşı çok daha dirençli bir şekilde savaşabiliyor.
Bu çalışmada dikkat edilmesi gereken noktalardan biri ise zeytinyağı tipidir. Natürel sızma’ denen rafine olmayan ve bekletilmeyen zeytinlerden sıkılan zeytinyağıyla bu olumlu neticeler elde edilebiliyor.
Bu özellikte olmayan zeytinyağların ise olumlu etkisi olup olmadığı ise henüz bilinmiyor.
(Onur Durmuş/İHA)