PROF. DR. BURAK TURAN: ‘’ÖNEMSENMEZ İSE BEDELİ ÇOK AĞIR OLUR’’

Kocaeli Şehir Hastanesinde görevli Kardiyolog Prof. Dr. Burak Turan 29 Eylül Dünya Kalp günü nedeniyle önemli bilgilendirmelerde bulundu.

banner279
29 Eylül 2023 Cuma 10:59
PROF. DR. BURAK TURAN: ‘’ÖNEMSENMEZ İSE BEDELİ ÇOK AĞIR OLUR’’

Kocaeli Şehir Hastanesinde görevli Kardiyolog Prof. Dr. Burak Turan 29 Eylül Dünya Kalp günü nedeniyle önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Kalp hastalıklarının çeşitli türlülerinin olduğunu belirten Dr. Burak Turan kalp hastalıklarını “genel olarak kalbi etkileyen durumlar” olarak tanımladı.

En sık karşılaşılan kalp rahatsızlıkları hakkında bilgiler veren Turan şunları kaydetti:

“Kalp Damar Hastalıkları (Koroner Arter Hastalığı), kalp kasını besleyen ana kan damarlarını etkileyen yaygın bir kalp rahatsızlığıdır. İkinci olarak dikkat çekilmesi gereken rahatsızlık türü Kalp Kapak Hastalıklarıdır. Kalbin 4 kapağı vardır. Kapaklar daralabilir (stenoz) veya kanı sızdırabilir (yetersizlik). Üçüncü olarak da kalbin çok hızlı, çok yavaş veya düzensiz atması olarak tanımlayabileceğimiz düzensiz kalp atışlarını (Aritmi) sayabiliriz. Bir başka yaygın hastalık da Kalp kası hastalıkları (Kardiyomiyopati)’dır. Bu hastalık Kalp kasına ait bozukluklardır ve hastalığın erken evrelerinde belirgin şikayetlerle karşılaşılması mümkün değildir. Bir diğer hastalık Doğuştan gelen kalp sorunları (Konjenital kalp hastalığı)’dır. Çocuklarda veya yetişkinlerde görülebilen doğumsal kalp anormallikler olarak tanımlanabilir.”

Sıklıkla karşılaşılan kalp rahatsızlıklarının belli başlı belirtilerinin olduğunu belirten Dr. Turan “Sözünü ettiğimiz belirtileri göğüs ağrısı (sıkışma, baskı hissi, rahatsızlık), boyun, çene, boğaz, üst karın bölgesi veya sırtta ağrı, nefes darlığı, geceleri nefes darlığıyla uyanmak, düzensiz veya hızlı kalp atışları, çarpıntı hissi, göz kararması veya bayılma (senkop), şişmiş ayaklar veya ayak bilekleri, halsizlik ve tükenmişlik olarak sıralayabiliriz. Kalp rahatsızları ile karşı karşıya kalmamak adına bu durumun içerisinde kalınmasına sebep olabilecek risk faktörlerinin bilincinde olunması gerekmektedir” diye konuştu.

İlerleyen yaş, sigara içmek, ailede erken yaşta kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, sağlıksız beslenme, obezite, hareketsiz olmak ve stres gibi faktörlerin kalp hastalıklarına yakalanmamızda önemli bir yer tuttuğunun altını çizen Prof. Dr. Burak Turan, hastalığın teşhisi noktasında kullanılan altı temel yöntemi şöyle sıraladı:

Elektrokardiyogram (EKG): Kalpteki elektrik sinyallerini kaydeden hızlı ve ağrısız bir testtir.

Ekokardiyografi (EKO): Kalbin yapısını ve kanın kalpte ve kalp kapakçıklarında nasıl hareket ettiğini gösterir.

Egzersiz (efor) testi: Kalbin fiziksel aktiviteye nasıl tepki verdiğini gösterir.

Holter kaydı: Günlük aktiviteler sırasında kalbin aktivitesini kaydetmek için bir gün veya daha uzun süre takılan taşınabilir bir cihazıdır.

Anjiyografi: Kalp atar damarları içindeki darlıklar ve tıkanıklıklar tespit edilebilir.

Kardiyak Tomografi ve Magnetik Rezonans: Bu ileri görüntüleme tetkikleri gerekli olduğunda kalp yapılarını daha detaylı göstermesi için kullanılabilir.

KALP HASTALIKLARINDA TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Dr. Turan, hastalıklarda tedaviler noktasında önerilen çözüm yöntemleri hususunda bilgilendirmelerde bulunarak şu bilgileri aktardı:

 “Yaşam tarzı değişiklikleri, kısaca az tuzlu ve sağlıklı beslenme, kilo kontrolü, düzenli egzersiz, kaliteli uyku kalp sağlığımızı korumak adına önemlidir. Yaşam tarzı değişikliklerinin tek başına yeterli olmadığı durumlarda da kalp hastalığı şikayetlerini gidermek için ve komplikasyonları önlemek için ilaçlara ihtiyaç duyulabilmektedir. Tedavi yöntemlerinde en çok kullanılan metotlardan biri de girişimsel işlemlerdir. Hastaların ihtiyacına göre kalp damarlarına stent takılması, kalp pili takılması, ritim bozuklukları için ablasyon işlemleri, kapak darlıklarının balon ile genişletilmesi gibi işlemler bu tedavi yöntemleri ile ameliyatsız olarak yapılabilmektedir. Tüm bu tedavi yöntemlerinden sonuç elde edilememesi durumunda ise ameliyat opsiyonu değerlendirilmektedir. Kalp hastalıklarının sebep olduğu durumların ve risk faktörlerinin önemsenmediği durumlar telafisi imkansız sonuçlar doğurabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına tüm vatandaşlarımıza sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, hareketli yaşam ve rutin sağlık kontrollerini yaptırmalarını öneriyor, sağlıklı günler diliyorum”

Anahtar Kelimeler:
PROF. DR. BURAK TURAN
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287