Alzheimer Hastalığı Hakkında Bilgiler

Kocaeli Şehir Hastanesi Nöroloji Uzman Hekimi Uzm. Dr. Gülmine Dündar Yalçınkaya 1-30 Eylül Dünya Alzheimer Ayı kapsamında açıklamalarda bulundu.

banner279
02 Eylül 2024 Pazartesi 09:21
Alzheimer Hastalığı Hakkında Bilgiler

Uzm. Dr. Gülmine Dündar Yalçınkaya “Alzheimer hastalığı 65 yaş üzerinde en sık görülen ve halk arasında bunama denilen demansa neden olan, beyin hücrelerinin yıkımıyla giden ilerleyici bir nörodejeneratif hastalıktır. Hafızayı, davranışı, düşünmeyi ve sosyal yetenekleri bozarak kişinin günlük yaşam aktivitelerine engel olacak düzeyde bir bilişsel gerilemeye neden olur. İleri yaş (65 yaş üstü)en önemli risk faktörüdür. Kadın cinsiyet, genetik yatkınlık, düşük eğitim düzeyi, ağır beyin travmasına maruz kalmak, hipertansiyon, diyabet, tedavi edilmemiş depresyon da diğer risk faktörleridir.

Zihinsel işlevlerde bozulma ve unutkanlık en önemli belirtisidir. Aynı şeyleri ve eski olayları sürekli tekrarlama, kelime bulma ve anlama güçlüğü, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü, yer ve zaman yöneliminde bozulma, planlama yeteneğinin azalması gibi belirtilerdir. Davranışsal belirtiler kişilik değişiklikleri, şüphecilik, halüsinasyon ve sanrılar, toplum içinde uygunsuz davranışlar sergilemesidir. Günlük yaşam aktivitelerinin bozulması ise para sayma, kıyafetlerini giymede zorlanma, hijyen ve özbakımını düzgün yapamama, yemek yapma gibi temel işlevleri yapamama olarak sıralayabiliriz.” dedi.

Ayrıca Dr. Gülmine Dündar Yalçınkaya “Hastalığın teşhisini; hasta ve yakınlarından alınan detaylı öykü, ayrıntılı fizik ve nörolojik muayene, bazı nöropsikolojik testler, kan tetkikleri ve MRG gibi görüntüleme yöntemleri ile konulabilmektedir.” açıklamasında bulundu.

Hastalığın tedavisinde hastalığın ilerlemesini yavaşlatan ilaçlar ile bazı davranışsal tedavi yöntemlerinin önemine dikkat çeken Dr.Gülmine Dündar Yalçınkaya “Erken tanı Alzheimer hastalığında önemlidir. Tedaviye hafif evrede başlanırsa kullanılan ilaçlarla hastalığın gidişatı yavaşlatılmaktadır. Hastalarımızın en çok sordukları soru da Alzheimer’ ı önlemek için ne yapabiliriz. Beslenme, Akdeniz tipi diyet, sigara ve alkolden uzak durmak, egzersiz, puzzle, bulmaca çözmek gibi aktiviteler önlemede yardımcı olabilmektedir. Beraber yaş alalım, yaşlanalım, ama anılarımıza da beraber sahip çıkalım.” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287