Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Şu anda yüzde 30’lar seviyesi ile Avrupa Birliği ülkelerinin 25 üyesinden daha iyi bir yerdeyiz" dedi.
TGRT Haber’in konuğu olan Zeybekci, ‘Almanya ve Hollanda ile hükümetler arası bir problemleri olmadığına’ da dikkat çekti. Gençlerle Büyük Buluşma programında Zeybekci, Batı’daki Nazist ve faşist uygulamaların takipçisi olacaklarını kaydetti ve “Kimse bunu acziyet zannetmesin” diye uyardı.
“DİKTATÖR YAKIŞTIRMASI OLAĞANLAŞTIRILMAK İSTENİYOR”
Avrupa’daki Ortaçağ uygulamalarını değerlendiren bakan Zeybekci, ‘diktatör’ iddiası, Cumhurbaşkanı’nı hedef alan karalamalar için “Batı, anormal olanı, normalleştirmeye çalışıyor. Halkın seçtiğini, diktatör olarak göstermeyi olağanlaştırmak istiyorlar. Bunun gereğini biz yapacağız. Ancak onurlu ülkeler; Viyana’daki, Bern’deki ve Avrupa’nın diğer kentlerindeki antidemokratik afişler, çirkin sözler için hukuki süreç başlatır, en azından yapılanları ‘kınama ve bunları tasvip etmediğini’ resmi olarak açıklardı. Bir Türk bakan olarak ben bunları beklerdim. 15 Temmuz’dan sonra da aynı şekilde davrandılar. Birçok dostumuz ülkeler, demokrasinin arkasında olduklarını, yaşananları kabul etmediklerini söyledi. Ama 3 gün, 5 gün sonra hâlâ ‘ama, fakat, ancak, lakin’ diyerek; evirip çevirenler de oldu. 16 Nisan’a doğru giderken; yaşanan bu süreçte Avusturya, Almanya gibi ülkeler de hâlâ aynı şekilde davranıyor. Bu millet, hiç kimseden demokrasi, insan hakları dersi alacak değil” ifadelerini kullandı.
“AB İLE HÜKÜMETLER ARASI İLİŞKİLERDE PROBLEMİMİZ YOK”
Batı’da faşist, Nazist gösteriler olsa da hükümetler düzeyinde iyi ilişkilerin sürdüğünü kaydeden Nihat Zeybekci, “Almanya’ya indiğimde oradaki mevkidaşım, Ticaret ve Ekonomi Bakanı beni şahsi telefonundan aradı; ‘Hoş geldin demek için aradım. Bir şeye ihtiyacın var mı? Bugün pazar, herhangi bir şey olursa ulaşamazsın belki diye, kendi numaramı bilmen için arıyorum. Bir şey olursa; ne olur beni ara. En kısa sürede görüşelim’ dedi. Hükümetler arası ilişkilerde bir problem yaşanmıyor. Hollanda’daki vakıa sonrası da benim karşıtım olan Ekonomi Bakanı bizzat aradı ve ‘Yaşananlardan üzgün olduğunu’ söyledi. “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, artık dayanamayıp ‘Hollanda’da diplomatik kurallar çiğnendi’ açıklaması yaptı. Biz bu sürecin peşini bırakmayacağız. Kimse yaşananları acziyet olarak görmesin. Türk devleti, milleti güçlüdür. 15 Temmuz’daki demokrasi zaferi, dünyadaki hiçbir milletin başaramayacağı bir olaydır. Dünyadaki hiçbir millet tankları elleriyle durdurmadı. Ellerindeki tek silahları bayrak olan millet, ölümü görüyor, önündeki ölüyor ve ölümün üzerine yürüyor. Biz slogan üreten bir ülkeyiz, başkalarından akıl almaya ihtiyacımız yok” açıklamasında bulundu.
“BİZ BİR DAKİKA DİYORUZ, HESAPLARI ALT ÜST OLUYOR”
Bakan Zeybekci, Türkiye’nin ABD ve AB ile yaşadığı sorunlar, ilişkilerin kopmasına farklı bir bakış açısı getirerek, “Onlar istiyorlar ki; dünyanın en zengin enerji ve ham madde kaynaklarının olduğu yerde, dünyanın en büyük ticaret yollarının, veyahut kültür yollarının buluştuğu bu coğrafyada yeniden haritaları çizmek istiyor. Türkiye olarak biz de ‘Durun, bir dakika’ diyoruz. O bir dakikayı hatırladınız mı? Bir dakika dediğimiz için, Türkiye’nin olmasını istedikleri yer, olduğumuz yer ve gittiğimiz yol değil. Onlar Türkiye’yi eski istedikleri yerde istiyorlar. Yönettikleri, kontrol ettikleri yerde… Halbuki bölgesinde güçlü bir Türkiye, her fırsatta onlar için çok daha anlamlı” diye konuştu.
“EKONOMİ, AB’NİN 25 ÜYESİNDEN İYİ DURUMDA”
16 Nisan çok şeyi değiştireceğine vurgu yapan Nihat Zeybekci, “IMF’nin ekonomi masası şefi, Türkiye’ye geldiğinde surat ifadesine göre; piyasalarda borsalar oynar, faiz yükselir ya da düşerdi, kurlar tepe takla olurdu. Veyahut merhum başbakan Bülent Ecevit, hastane odasında camdan el salladığı gün, piyasalar toparlanırdı. Bu ülkede, belki 2-3 ay bakanlar kurulu toplanamazdı. Şimdi Türkiye artık başka bir noktada… O gün Türkiye’nin milli geliri 200 milyar Dolar’dı. Şu anda Türkiye’nin milli geliri 865 milyar Dolar oldu. O gün Türkiye’nin bütçe açığı yüzde 10’lar seviyesindeydi. Şu anda Türkiye’nin bütçe açığı yüzde 1’in altında… Türkiye’nin cari açığı yüzde 12’ler seviyesindeydi. Şu anda yüzde 3’ler seviyesinde… Finansman ihtiyacı duyulan cari açık ise yüzde 2’ler seviyesinde… Kamu borçlarının milli gelire oranı o gün yüzde 80’ler seviyesindeydi. Şu anda yüzde 30’lar seviyesi ile Avrupa Birliği ülkelerinin 25 üyesinden daha iyi bir yerdeyiz. Yani; Avrupa Birliği’ndeki bütün ırkçı, radikal yaklaşımların arkasında yatan gerçek işte bunlar… Şimdi tek bir eşik kaldı; 16 Nisan. Onu da aştığımız takdirde olabilecekleri biliyor ve korkuyorlar” değerlendirmesinde bulundu.
“EKONOMİ BAKANI SÖYLEMİŞTİ; DERSİNİZ”
Nihat Zeybekci, ekonomi verilerini paylaşırken de “2016 yılının son aylarında başlattığımız ihracat desteklerinden sonra kasım ve aralık aylarında yüzde 3,4 ve 4,9’dan başladı artış, 9,7 ve 9,4 seviyelerinden yüzde 15’lere, son olarak da mart ayında cumhuriyet tarihinin aylık zirvesi olacak. İhracat rakamları mart ayı içinde yüzde 15’in üzerinde büyüme gösterecek. Ekonomi Bakanı söylemişti dersiniz” şeklinde konuştu.
“DÜNYANIN EN İDDİALI TEŞVİĞİNİ YAPIYORUZ”
Zeybekci, girişimcileri de yatırım yapmaya davet ederek, “Yatırım teşvik desteklerimiz var. En son çıkardığımız, proje bazlı yatırım teşvik sistemi oldu. Girişimcilere terzi usulü bir destek sağlıyoruz ve altını çizerek söylüyorum; dünyadaki en iddialı teşvik modeli bu… En iddialılarından biri değil; en iddialısı… Yatırımcı bize geldiğinde, yatırım yerini bedelsiz, vergiler uygun görülen zamana kadar; kurumlar vergisi, gelir vergisi, sigorta primleri gibi, bütün vergiler de sıfır… Gerek görülen süre kadar enerji giderlerini yüzde 50’sine kadar destekleyeceğiz. 5-10-20 milyarlık büyük yatırımlar için de firmanın kullanacağı kredinin faizlerinin tamamının karşılanmasını biz üstleniyoruz. Yatırım çok büyük ise ve yatırımcı buna tek başına girmek istemiyorsa; varlık fonu ile yüzde 49’luk kısmı kadarıyla biz karşılıyoruz. Ama en geç 5-10 yıl içinde yüzde 49’luk hisseyi ya sen geri alacaksın ya biz devlet olarak bunu Borsa’da satarız, diyoruz. Yatırım büyük, teknolojik önemi de yüksek ise savunma, enerji ve sağlık gibi kamu garantisi ve koruma getiriyoruz” dedi.
HABER 24