Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Mültecilerin biran önce ülkelerine dönmeleri için dış politikamızı ona göre inşa ediyoruz. İstiyoruz ki toprak bütünlüğünü sağlamış, özgür, demokratik, insanlarının mal ve can güvenliği içerisinde olduğu bir Suriye biran önce hayata geçsin" dedi.
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı’nda BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi’yi kabul etti. Görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Kaynak, “Önemli bir konuğu ağırlıyoruz. BM Mülteciler Yüksek Komiseri dünyadaki bütün sığınmacıların sorumluluğuyla insanlık adına ilgilenen komiser. Sözlerime başlarken İtalya’da meydana gelen depremden dolayı hayatını kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Yaralılar var acil şifalar diliyorum. İtalya’nın yaralarını çok kısa sürede sarmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
“TÜRKİYE DÜNYADA EN FAZLA SURİYELİ MÜLTECİ BARINDIRAN ÜLKE”
“Türkiye dünyada en fazla Suriyeli mülteci barındıran ülke” ifadesini kullanan Kaynak, şunları kaydetti:
“Kendi topraklarını terk etmiş Suriyeliler’in yüzde 58’i ülkemizde hayatına devam ediyor. 3 milyon mülteci var. 275 bini kamplarda, diğerleri 80 ilimizde yaşamlarını sürdürüyorlar. Bu mültecilerin biran önce ülkelerine dönmeleri için dış politikamızı ona göre inşa ediyoruz. İstiyoruz ki toprak bütünlüğünü sağlamış, özgür, demokratik, insanlarının mal ve can güvenliği içerisinde olduğu bir Suriye biran önce hayata geçsin. Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, Dışişlerimizin, diplomasinin bütün gayreti bunun üzerine. Bir yandan da ülkemizde mültecilerin yaşamsal ihtiyaçları var. Bunların bir kısmını barındırıyoruz ama tamamının sağlık harcamalarını yapıyoruz. 18 milyon muayene yapmış bizim sağlık teşkilatımız. 800 bin cerrahi operasyon yapmış. 960 bin eğitim çağındaki çocuk var. Yaklaşık üçte biri okuyabiliyor. Bu konuda görüş alışverişinde bulunduk misafirimizle. Bunun zamanlaması önemli. Çünkü bu konuda Yüksek Komiser haftaya Brüksel’de Avrupalı muhataplarıyla bu konuları görüşecek. Daha sonra Cumhurbaşkanımızın da iştirak edeceği Newyork’ta BM Zirvesi’nde bu konu gündeme gelecek. Bütün mültecilerin koordinasyonundan sorumlu birim olarak, AFAD olarak biz önümüzdeki süreçte mültecilerin çocuklarının eğitimine, kendilerinin meslek edindirmesine, sağlıklı şartlarda barınmalarını sağlayacak çalışmalar çabalar içerisinde olacağız.”
“TÜRKİYE TEK BAŞINA KENDİ KENDİNE BU BÜYÜK SORUMLULUĞUN ALTINDA KALMAMALI "
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi ise, “Ziyaretimle ilgili üç önemli konudan bahsetmek isterim. Bunlardan ilki Türkiye, bugün 3 milyon civarında mülteciye ev sahipliği yaparak dünyadaki en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke durumunda. Bunun çok büyük bir sorumluluk olduğunun altını çizerim. İnanıyorum ki Türkiye tek başına kendi kendine bu büyük sorumluluğun altında kalmamalı ve bu sorumluluk aslında paylaşılabilir bir sorumluluk olmalı. Bahsettiğim yardımlarda sadece materyal yardımı üzerine dayanmıyor. Türkiye birçok şeyi kendi bütçesi altından gerçekleştirdi bugüne kadar. Aynı zamanda bu tabi ki bir ahlaki sorumlulukta gerektiriyor. Haftaya Brüksel’de olacağım. Bu konuların altını tekrar çizeceğim bunun dayanışma ve ortak paylaşım olduğuna dair. Sadece Brüksel’de değil ileri gelen tüm ziyaretlerimde, başkentlerde bunun altını çiziyor olacağım. 19 Eylül’deki mülteciler ve sığınmacılar üzerine olacak Newyork’taki yüksek düzeydeki toplantıda bu tekrar konuşulacak. Üçüncü noktada çözümün sadece barışın gelmesi, Suriye’deki savaştan bahsetmiyorum, dünyanın birçok yerinde çatışmalar devam ediyor. Bunun tek çözümünün barış olduğunun altını çizmek isterim. Türkiye’yi bu konuda üstlendiği rol ve barışın getirilmesi konusundaki çabalarından dolayı teşekkürlerimizi iletmek isteriz. Türkiye ülkedeki mültecilere yardımlarını kendisi ve kendi Türk insanlarının geçirdiği çok zorlu dönemde devam ettirdi” ifadelerini kullandı.
“Benim bugünkü ziyaretim sadece tüm bu çabalara teşekkür ve takdirlerimizi iletmek değil, aynı zamanda gerçekleşen darbe girişimi sonrasında hayatını kaybetmiş olan tüm insanların ailelerine başsağlığı dilemek isterim” diyen Grandi, “Bu sabah Meclis’i gezme fırsatım oldu. Meclis’in etkilenen bölümünü gördüm. Gerçekten fazla darbe almıştı. Bu ziyaretimde bu zorlu zamanlarda hala desteğini mültecilere ve sığınmacılara gösteren Türk insanlarına, Türk devletine teşekkürlerimi sunuyorum” değerlendirmesinde bulundu.
TÜRKİYE’DEKİ BİR SIĞINMACININ EL EMEĞİ ESERİNİ TAKDİM ETTİ
Konuşmaların ardından Başbakan Yardımcısı Kaynak, Grandi’ye Türkiye’deki bir sığınmacının el emeğiyle yaptığı eseri takdim etti. Kaynak, hediyeyi takdim ederken Türkiye’deki mültecilerle ilgili, “Biz sadece yedirmiyoruz, doyurmuyoruz, aslında sanat faaliyetlerine de destek oluyoruz. Kendilerinin sanatsal gelişimlerine de gayret ediyoruz. Her alanda mültecilerimizle bu şekilde ilgileniyoruz” dedi.
(İHA)
01 Eylül 2016 Perşembe 17:18
Son Güncelleme: 01.09.2016 17:51