Abdülhamit Gül: "Kısmi mutabakatla anayasa değişikliğimizi yapacağımıza inanıyoruz”

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, anayasa görüşmeleriyle ilgili, “Verimli, uzlaşma kültürü çerçevesinde daha iyi anayasa yapabilmek, acil ihtiyaçları yerine getirebilmek üzere çok faydalı bir toplantı gerçekleştirdik. Kısmi mutabakatla...

banner279
16 Ağustos 2016 Salı 21:03
Abdülhamit Gül: "Kısmi mutabakatla anayasa değişikliğimizi yapacağımıza inanıyoruz”

AK Parti Genel Sekreteri Abdülhamit Gül, anayasa görüşmeleriyle ilgili, “Verimli, uzlaşma kültürü çerçevesinde daha iyi anayasa yapabilmek, acil ihtiyaçları yerine getirebilmek üzere çok faydalı bir toplantı gerçekleştirdik. Kısmi mutabakatla anayasa değişikliğimizi yapacağımıza inanıyoruz” dedi
Anayasa mini paket görüşmeleri kapsamında AK Parti Genel Sekreteri ve Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak bir araya geldi. 4 saati aşan toplantının ardından Gül, Tezcan ve Parsak basın mensuplarına açıklama yaptı.
Yargı başlıklarını müzakere ettiklerini belirten Gül, “138. Maddeden 160. Maddeye kadar yargıya ilişkin başlıkları müzakere ettik. Tüm partiler önerilerini ifade etti. Notlarımızı aldık, bunları tekrar yetkili kurullarımızda değerlendireceğiz. Yarın yine toplantımızı saat 15’te yaparak, müzakerelerimi devam edecek. Verimli, uzlaşma kültürü çerçevesinde daha iyi anayasa yapabilmek, acil ihtiyaçları yerine getirebilmek üzere çok faydalı bir toplantı gerçekleştirdik. Kısmi mutabakatla Anayasa değişikliğimizi yapacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
23 maddede uzlaşı olup olmadığına ilişkin soruya Gül, “Yargıtay, Danıştay ve HSYK’yı yarın değerlendireceğiz. Şu anda müzakerelerimiz devam ediyor. Uzlaşı ancak yetkili kurullarımıza, Genel başkanımıza arz edeceğiz, ondan sonra şu konuda son kararımız budur diyebiliriz” cevabını verdi.

“Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ekseni üzerinde yürütüyoruz çalışmalarımızı”
Çalışmaların verimli olduğunu söyleyen Tezcan da, “Yargı bölümünü öncelikle ele alma kararı verdik ve bu çerçevede yargıyı anayasanın sistematiğine uygun olarak, şu andaki yürürlükte olan anayasanın sistematiğine uygun olarak görüşmeye başladık. 138. maddeden 160. maddeyle kadar 23 maddede düzenleniyor. 138. maddeden başladık, özellikle Yargıtay, Danıştay, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu hariç diğer konuların hepsini taradık. Bu konuda ciddi, önemli görüş alış verişimiz oldu. Yol alabileceğimiz konusunda güçlü bir umut şekillendi. Yarında devam edeceğiz. HSYK, Yargıtay, Danıştay ile ilgili konuları görüşeceğiz. Verimli bir çalışma oluyor. Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ekseni üzerinde yürütüyoruz çalışmalarımızı. Bu çalışma bu hafta içinde yoğun bir şekilde yürüyecek. 23 madde toplam anayasada yargı bölümü. 23 maddenin büyük bir bölümünü bugünkü çalışmamızda gözden geçirdik. Uzlaştığımız noktalar var, doğal olarak görüş ayrılığımız olan noktalar var. Bunları paylaşılmasını uygun bulmuyoruz. Siyasi partilerimizin Yetkili Kurulları’nda da görüşülecek, orada bir beyin fırtınası oluyor. Şunu büyük bir memnuniyetle ifade edebiliriz ki, uzlaşmayı teşvik eden bir güzel çalışma vardı” diye konuştu.

“Son derece umutluyuz”
Parsak da, yargı ve diğer maddeler olmak üzere maddeleri tasnif ettiklerini kaydederek, yargı konusundan başlayacakları üzerinde mutabakatları olduğunu söyledi. Parsak, “Bu mutabakata göre partiler önce madde başlıklarını kendi arasında paylaştık. Birbirimizle hangi başlıklar üzerinde değerlendirme yapabiliriz diye. Yargıya ilişkin maddelerimiz sıraladık, maddelerimizi birbirimizle paylaştık. Mevcut anayasamızda olan maddeleri, yanı sıra yargıyla ilgili olup, mevcut anayasada hükmü olmayan başka kimi müesseseleri de değerlendirmemize aldık. Yargıyla bağlantılı olup, mevcut anayasamızda hüküm bulunmayan kimi müesseselerle ilgili de değerlendirmelerimizi paylaştık. Sonuç alınabilmeye yönelik, uzlaşmaya anlayışı çerçevesinde çok verimli bir müzakere günümüz oldu. Bizde o çerçevede son derece umutluyuz. Çalışmalarına sonucunda Genel Başkanlarımıza ve partilerimizin yetkili organlarına son derece olumlu çalışmalarla gideceğimizi gördük. İnşallah 15 Temmuz’da oluşan uzlaşma iklimin zarar vermeden, onu besleyebilecek, destekleyecek mahiyette bir çalışma biz komisyon olarak tamamlayıp, partilerimizin yetkili organlarına ve Genel başkanlarımıza takdim edeceğiz” şeklinde konuştu.
Parsak kapsam genişlemesine ilişkin soruya, “Sadece 23 madde olarak bakmamak lazım. Biz onları daha iyi noktaya getirmek için ihtiyaç duyuluyorsa, bunu da değerlendirebiliriz” karşılığını verdi.
(İHA)

Son Güncelleme: 16.08.2016 23:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287