Sakarya İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında, Sakarya’da 2023 yılının ilk 9 aylık süresinde İŞKUR aracılığı ile 21.020 kişinin istihdama katıldığı açıklandı. Yine bu dönemde İŞKUR’a işverenler tarafından 41.655 kişilik işgücü talebinin iletildiği, açık işgücü ihtiyacının artarak devam ettiği belirtildi.
Ayrıca toplantıda, Meslek Liselerinin istihdamını artırmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek açısından kritik önemde olduğu değerlendirildi. Bu doğrultuda, Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile Mesleki Eğitim Merkezlerinin işgücüne ve istihdama katılım oranlarının artırılması ile mezunlara istihdam garantisi sağlamak için İŞKUR ve Milli Eğitimin ortak çalışma yapması kararlaştırıldı.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu 2023 yılı 4. olağan toplantısı, Sakarya Valisi Yaşar KARADENİZ’ in başkanlığında, kurul üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda İlin 2023 yılı ilk 9 aylık istihdam verileri değerlendirildi. Ayrıca toplantıda, Organize Sanayi Bölgeleri ve söz konusu OSB’lerin istihdamları görüşüldü. Bunun yanında, gençlerin Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile Mesleki Eğitim Merkezlerinin istihdam oranlarıyla işgücüne katılımların artırılması konusu da
değerlendirildi. Yapılacak çalışmayla, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İŞKUR’ un birlikte oluşturacakları mezun takip sistemiyle, henüz bir işe yerleşememiş olanların tespitinin yapılarak, istihdamları için danışmanlık ve program desteği sağlanması kararlaştırıldı.
İstihdamla büyümeye devam ediyoruz…
Sakarya Valisi Yaşar KARADENİZ toplantıda yaptığı değerlendirmede;
“İlimizde kurulumunu tamamlayan veya faaliyete geçen Organize Sanayi Bölge sayısı 9’a ulaşmıştır. Söz konusu OSB’lerde faaliyete geçen fabrikaların istihdam sayısı 29.710 olmuştur. Ayrıca, inşaatı devam eden ve proje aşamasındaki tesisler ile diğer işletmelerin de faaliyete geçmeleri halinde, nihai istihdamın 96.500 kişi olması planlanmıştır. Bunun yanında, kurulma aşamasında olan 6 adet Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları devam etmekte olup, buradaki nihai istihdamın da 37 bin kişi olacağı düşünülmektedir.
İlimiz, Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olmakla beraber, tarımdan sanayiye, teknoloji ve üretimden turizme kadar her sektörde hızlı bir büyüme içerisinde bulunmaktadır. Bu büyümeyi destekleyen en önemli öğelerden birisi de, Sakarya'daki Meslek Liseleri ve bu okullardan mezun olan gençlerin istihdama olan katkısıdır. Meslek Liseleri, istihdamı artırmak ve ekonomik büyümeyi desteklemek açısından kritik öneme haizdir. Bölgesindeki işletmelerin rekabet güçlerini de artırıcı bir etkiye sahiptir. Bu durum, gelecekte daha fazla öğrencinin bu okullara kaydolması ve meslek eğitimi alması gerektiğini gösteriyor. Yapılan çalışmalara bakıldığında, istihdam önümüzdeki dönemde de artışını sürdürecek ve istihdamla büyümeye devam edeceğiz” ifadesinde bulundu.
Meslek Lisesi öğrencileri ile mezunlarına istihdamı garantisi…
Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık SAVAŞÇI, yeni mezun genç öğrencilerin Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile Mesleki Eğitim Merkezlerinin işgücüne ve istihdama katılım oranlarının artırılması için İŞKUR’la yapılacak çalışma hakkında kurul üyelerini bilgilendirdi. İl Milli Eğitim Müdürü SAVAŞÇI, “Yapılacak çalışma ile Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri ile Mesleki Eğitim Merkezlerinin son sınıf öğrencileri ile mezunlarının istihdam
ve işgücüne katılım oranlarının yükseltilmesi için, İŞKUR İl Müdürlüğünce 45 okulumuza İş ve Meslek Danışmanları görevlendirilecektir. Her okul bünyesinde bir öğrenci takip gurubu kurulacaktır. Söz konusu öğrenci takip kurulları, mezunların öncelikle kendi mesleklerinde veya kendi mesleğini de kullanabileceği ikame alanlarda İŞKUR tarafından istihdamları için işgücü talepleri ile eşleştirilmesi sağlanacaktır. Eşleşme sağlanmayan durumlarda ise, İŞKUR’un aktif işgücü programları ile işe yerleştirilebilmeleri için çalışma yürüteceklerdir. Böylece, mezunlarımızın tamamına istihdam garantisi sağlamayı hedefliyoruz” ifadesinde bulundu.
Kayıt dışı istihdamla ilgili çalışmalarımız devam ediyor
Kayıt dışı istihdam, sahte sigortalılık, yabancı çalışma izinleri ve idari para cezaları hakkında kurul üyelerini bilgilendiren SGK Sakarya Sosyal Güvenlik İl Müdürü Erhan ÇAVUŞ “Kayıt dışı istihdamın, sigortasız işçi çalıştırma anlamına geldiği gibi, çalışma sürelerinin veya ödenen ücretlerin eksik bildirilmesi de kayıt dışı istihdam demektir. Çalışanlar sigortasız çalıştırıldıklarını ya da ücretlerinin veya çalışma sürelerinin eksik bildirildiğini düşündüklerinde, ihbar ve şikâyetlerini Sosyal Güvenlik Kurumlarına kolayca iletebilirler. Unutmayalım ki; kayıt dışı istihdam, hem çalışanlar, hem işverenler ve hem de devlet açısından birçok olumsuz etkiye yol açmaktadır” vurgusunda bulundu. İlin 9 aylık istihdam verileri görüşüldü...
İŞKUR İl Müdürü Tekin KAYA toplantıda yapmış olduğu sunum ve değerlendirmede; İŞKUR’ a 2023 yılında işverenlerden 41.655 kişilik işgücü talebinin alınmış olduğunu, 21.020 kişinin de kurum aracılığı istihdama katıldığını bildirdi. Ayrıca, yine bu dönemde 955 engellinin işe yerleştirildiği ve engelli istihdamının 3.500 kişiye ulaştığı bilgisini paylaştı. Bunun yanında, 35.321 kişiye bireysel ve engelli danışmanlığı faaliyetinin yapıldığını ifade etti.
Diğer taraftan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre de; 2023 yılının ilk 9 aylık döneminde yeni kurulan şirket sayısının 1.365 olarak gerçekleştiği, geçen yılın yine aynı döneminde bu rakamın 1.399 olduğu, yeni kurulan şirket sayılarının geçen yılın aynı dönemine göre, yaklaşık aynı sayılarda olduğu belirtildi.
Toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından kurul üyelerinin görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi.