Annelerin en büyük telaşı ise sütlerinin bebeklerine yetip yetmediği mevzusudur. Anne sütünün bebeğine yetmediğini düşünüyorsa ve sütlerini artırmak istiyorsa bazı yiyecek ve içecekleri yemeleri gerekir. Bunları sıralarsak:
1- Havuç: İçinde bulunan fitoöstrojen süt kanallarının gelişimine katkı sağlayarak daha çok süt salgılanmasını sağlar. Havucun yararlarından faydalanmak için havucu salatalara rendeleyerek ya da çiğ çiğ yemek gerekir. Yemeklere de katılarak tüketilebilir.
2- Rezene: Rezene süt vere annelerin vazgeçilmezlerindendir. Özellikle rezene çayı yaygın olarak tüketilmektedir. Rezenede de havuçta olduğu gibi fitoöstrojen bulunmaktadır. Rezene ayrıca annenin ve bebeği sindirim sistemini çalıştırır. Yalnız rezeneni baskın bir kokusu vardır.
3- Su: Tüm yiyeceklerden ve içeceklerin başında mutlaka tüketilmesi gereken sudur. Anne sütünün çoğunluğu süttür. Zaten bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenebilmesinin ve su bile içmemesinin sebebi budur. Anne yeterli su içmezse yeterli süt de olmaz.
4- Dereotu: Dereotu rezene gibi anne sütünü en çok artıran yiyeceklerdendir. Rezenenin kokusundan rahatsız olanlar dereotunu daha rahat tüketebilir. Dereotu salatalara katılarak ya da dereotu salatası yapılarak bol bol tüketilebilir.
5- Fesleğen: Mis gibi kokusuyla büyüleyen fesleğenin bir de anne sütünü artırıcı etkisi mevcuttur. İçinde C ve K vitaminleri mevcuttur. Salatalara eklenerek tüketilebilir. Özellikle annelerin sıkıntı ve stresini alır.
6- Yulaf: Yulafı anne sütünü artırdığı çok fazla bilinmemekle birlikte aslıda yulaf tam bir anne sütü artırıcıdır. İçinde yüksek oranda demir vardır. Ayrıca içindeki oksitosin adlı hormon süt salınımını artırır.
7- Arpa: Bilimsel çalışmalar arpanın anne sütünü ortaya koymuştur. Bu sebeple anne sütünün artırıcı arpa suyundan üretilmiş içecekler yaygın olarak satılmaktadır. Arpanın içeriğindeki polisakkaritler anne sütü salınımını artırır.
8- Ceviz: Kimi annelerin sütleri bol olabilir ama kalitesi düşük olabilir. İşte burada devreye ceviz girer. Ceviz herkes için çok yararlı bir besindir. Ceviz yiyen süt veren annelerin süt kaliteleri artar.
9- Badem: Badem de ceviz gibi süt kalitesini artırır. Badem yiyen annelerin bebekleri sağlıklı bir şekilde beslenmiş olur.
10- Sarımsak: Sarımsak doğal bir antibiyotik olarak bilinir. Kokusu rahatsız edebilir ama faydaları kokusunu 2. Plana atar. Sarımsağın içeriği sütün kalitesini artırır.
11- Susam: Susam da yararlı yağlar vardır. Yemeklere ve salatalara 1 yemek kaşığı kadar susam yağı eklenirse sütün miktarı artmış olur.
Kaynak ; Bilgiustam