Japonya Uzay Ajansı ile işbirliği protokol anlaşması imzalandı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşeme Bakanlığı ile Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı arasında uzay ve havacılık teknolojilerinde işbirliği yapma ve bu alanda uzman yetiştirmek amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.Ulaştırma Denizcilik...

banner279
08 Eylül 2016 Perşembe 21:54
Japonya Uzay Ajansı ile işbirliği protokol anlaşması imzalandı
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşeme Bakanlığı ile Japonya Havacılık ve Uzay Keşif Ajansı arasında uzay ve havacılık teknolojilerinde işbirliği yapma ve bu alanda uzman yetiştirmek amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nda imzalanan protokole Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Japonya Uzay Politikalarından Sorumlu Devlet Bakanı Yosuke Tsuruho ve beraberindeki heyet katıldı. Uzun süredir Türkiye ile Japonya arasında uzay ve havacılık teknolojilerinde işbirliği yapma, birlikte uzman yetiştirme ve Japonya’daki teknolojinin Türkiye’de yetiştirilen uzmanlar aracılığıyla kullanılabilmesi konusunda güzel bir işbirliği olduğunu belirten Bakan Arslan, ”Amacımız, özellikle uzay ve havacılık teknolojileri konusunda Japonya’daki kuruluşların tecrübelerini Türkiye’de geliştirmeye çalıştığımız, kurmaya çalıştığımız kurumlarla birlikte bilgi paylaşımında bulunmak, uzmanlar yetiştirmek ve bu alanda Türkiye’nin hedeflediği noktalara gitmiş olmak” diye konuştu.
“Bu alanda çok mesafe aldık ancak almamız gereken daha çok mesafe var”
Japonya ile uzay ve havacılık alanında yaklaşık 6 yıldır güzel bir işbirliği olduğunu hatırlatan Bakan Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu işbirliği çerçevesinde yaptığımız birinci işlem şu; özellikle deneysel uydunun İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte geliştirilmiş olması ve bu sene sonunda Japonya’dan uzay yörüngesine yerleştirecek olması yaptığımız önemli işbirliklerinden biri. Bu konuda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) hocalarımızla güzel bir işbirliği ve bilgi paylaşımında bulunduk. İkincisi de özellikle uzay istasyonunda ortak deney süreçlerini iki ülke olarak birlikte başlattık. Uzay teknolojileri alanında Türkiye’de uzman yetiştirilmesi için eğitim süreçlerini birlikte yönetiyoruz. Bu alanda çok mesafe aldık ancak almamız gereken daha çok mesafe var. Çok hızlı gelişen bir sektörden bahsediyoruz. Bu anlamla da Türkiye’de uzmanların yetiştirilmesi anlamında da Japonya ile güzel bir işbirliğimiz var. Dünden daha hızlı koşmak, dünden daha hızlı yol almak zorundayız.”
Japonya Uzay Politikalarından Sorumlu Devlet Bakanı Yosuke Tsuruho ise, sözlerine darbe teşebbüsünü kınayarak başladı. Türkiye’nin demokratik yapısını canı gönülden desteklediği belirten Tsuruho, “Darbe teşebbüsü karşında Türk ulusunun göstermiş olduğu birlik ve dayanışmaya derin bir saygı duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. 1985 yılında Tahran’da mahsur kalan Japonya vatandaşlarının Türk Hava Yolları (THY) uçağı ile kurtarılmasındaki gibi iki ülkenin zor durumda olduğu anlarda karşılıklı dayanışma ve işbirliği geliştirdiği bir dostluk vardır. Bu bakımdan böyle güzel bir fırsatı verdiğiniz için canı gönülden teşekkür ediyorum. İşbirliği anlaşmasına dayanarak iki ülke arasındaki uzay ve havacılık alanında işbirliğinin güçlü bir şekilde ilerlediğini görüyoruz” dedi.
Türkiye ve Japonya arasında Uzaycılık Alanında İşbirliği Protokol Anlaşması’na imzaların atılmasının ardından uzaya gönderilecek İstanbul Teknik Üniversitesi’nin geliştirdiği örnek malzeme ve ASELSAN’nın geliştirdiği örnek malzeme, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan tarafından Japonya Uzay Politikalarından Sorumlu Devlet Bakanı Yosuke Tsuruho’ya takdim edildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287