Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayınlanan raporda, global açlığın 815 milyon insanı etkilediği ve Afrika’nın çok fazla sayıda insanın kronik açlık çektiği kıtalar arasında ikinci sırada yer aldığı bildirildi.
BM yayınladığı raporda, Afrika’nın çok fazla sayıda insanın kronik açlık çektiği kıtalar arasında ikinci sırada yer aldığı bildirildi. Son dönemde yayınlanan raporda, son on yılı aşkın süredir gerileyen global açlığın tekrar yükselişte olduğu ve şu an 815 milyon insanı etkilediği vurgulandı. Kronik açlık çeken 815 milyon insandan 243 milyonunun Afrika’dan, 520 milyonunun ise yayınlanan rapora göre açlık sıralamasında birinci sırayı çeken Asya’dan olduğu kaydedildi. BM sözcüsü Stéphane Dujarric, bulguların çoğunlukla bölgelerde meydana gelen çatışmalar ve iklim ile ilişkili olduğunu belirtti. Dujarric, "Bu kötüleşen rakamlar dünyada çatışmaların arttığı, sel ve kuraklığın yaşandığı yerlerle doğrudan bağlantılı. Gıda sıkıntısı özellikle Afrika’da Sahra çölünün güneyi, Güneydoğu ve Batı Asya’nın bazı bölümlerinde kötüleşti "dedi.
Dujarric ayrıca, bulguların 2030 yılında sıfır açlığa ulaşma çabalarının zayıflayabileceğini gösterdiğini, yıllar geçtikçe dünya genelinde aç olan insanların sayısının arttığını dikkat çekti. Raporda ayrıca dünya çapında açlık çeken insanların sayısının 38 milyon civarında arttığı açıklandı. Raporda yer alan yardım ajanslarının başkanları, 2017’de Güney Sudan’ın pek çok yerinde yaşandığı gibi Nijerya’nın kuzeydoğusu, Somali, Yemen gibi çatışmalardan etkilenen yerlerde kıtlığın yaşanma riskinin faza olduğunu bildirdi. Bununla birlikte, kuraklık ve sel baskınlarının büyük kuraklıklara neden olan El Nino ile bağlantılı olduğu kadar küresel ekonomik yavaşlama ile de ilgili olduğu ve bunun gıda sıkıntısı ve beslenme bozukluğu gibi sonuçlara neden olduğu bildirildi.
(İHA)