Fırat Kalkanı Harekatı’yla Cerablus, Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolüne geçmesinin ardından, Suriye’nin Cerablus kenti ile Gaziantep’in Karkamış ilçesinde hayat normale dönmeye başladı.
SURİYELİLERİN CERABLUS’A DÖNÜŞÜ DEVAM EDİYOR
Fırat Kalkanı operasyonu ile DEAŞ terör örgütünden temizlenen Cerablus’a Suriyelilerin dönüşü sürüyor. Daha önce Cerablus’ta bulunan DEAŞ terör örgütünden kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli göçmenler kontrolün Özgür Suriye Ordusuna geçmesiyle Karkamış sınır kapısından tekrar ülkelerine dönebilmenin mutluluğunu yaşıyor. Yanlarında yiyecek, yatak ve yorganlarını da götüren Suriyeli göçmenler, “Her şeyden önce Türkiye’ye çok şey borçluyuz. DEAŞ’tan kaçtık Türkiye’ye sığındık. Her şeyi geride bırakarak geldiğimiz evlerimizden geriye ne kaldı bilmiyoruz fakat kendi ülkemize dönme zamanı geldi. Çünkü Türkiye’nin de desteği ile DEAŞ’tan temizlenen topraklarımız artık daha güvende olacağımız Özgür Suriye Ordusunun kontrolüne geçti. Bıraktıklarımızdan geride ne kaldıysa onlarla yaşamaya devam edeceğiz” sözleriyle duygularını ifade etti.
Çocukların dahi bir an önce kendi ülkelerine dönmek için heyecanla kendilerinden daha ağır yükleri taşıması da dikkat çekti.
KARKAMIŞ DA NORMALE DÖNÜYOR
Cerablus’a sıfır noktasında bulunan Gaziantep’in Karkamış ilçesinde ise esnaflar ve vatandaşlar eski günlere dönebilmek için umutlu olduklarını söyledi. Bir zamanlar Karkamış Gümrük Kapısından dolayı ilçenin hareketli olduğunu anlatan esnaflar, “Buraya neredeyse Türkiye’nin dört bir tarafından gelenler olurdu. Suriye’den Türkiye’ye, Türkiye’den Suriye’ye geçiş için Karkamış’a gelinirdi. O günler Suriye’deki iç savaşın ardından geride kaldı. Hatta Cerablus’un DEAŞ kontrolüne geçmesiyle ilçemiz boşalmıştı. Ancak Cerablus’un DEAŞ’tan temizlenmesiyle biraz olsun hayat normale döndü. Yeniden Suriye’ye geçişler başladı. İlçemizden göç edenler geri dönmeye başladı. Hayat normale dönüyor. Bu da esnaf olarak bizleri mutlu ediyor. Daha da iyi olacağından umutluyuz" diye konuştu.
KIRMIZI ÇİZGİ ’FIRAT NEHRİ’
Başbakan Binali Yıldırım’ın YPG’ye yönelik “Fırat’ın batısı diyoruz ama terör eylemleri Fırat’ın doğusunda da devam ederse orası için de gereğini yaparız" açıklamalarının ardından ise Türkiye’nin kırmızı çizgisi olan Fırat Nehri yeniden gündeme geldi. Başbakan Yıldırım’ın açıklamalarından sonra gözlerin çevrildiği Fırat Nehri’nin doğusunda yer alan YPG kontrolündeki bölgede de sessizlik hakim olurken, nehrin batı tarafında ise olası sızma ve saldırılara karşı güvenlik tedbirleri üst düzeye çıkarıldı. Fırat Nehri’ne hakim tepede bulunan Köprü Batı Hudut Karakolu’nda sınır güvenliği 24 saat termal kameralarla sağlanırken, YPG’nin, Fırat’ın batısındaki Cerablus’a sızma girişimlerine karşı ise birlikler ve zırhlı araçlar hazır bekletiliyor.
Fırat’ın doğusundaki YPG kontrolündeki Zor Mağara ve çevresindeki köylerde ise sessizlik hakim. Sessizliğin sürdüğü bölgelerdeki bazı binaların üzerinde ise YPG bayraklarının yer aldığı görülüyor. Fırat Nehri’nin her iki yakasında yaşanan bu gelişmelere rağmen nehrin doğal güzellikleri ise yaşananlara inat güzellikleriyle görenleri hayran bırakıyor.
Cerablus-Karkamış sınırında, beton duvar yapımı ile başlayan mayın temizleme çalışmaları Fırat Kalkanı Operasyonu ile hızlandı. Belirlenen mayınlar, Türk Silahlı kuvvetleri tarafından kontrollü şekilde patlatılıyor. Mayınların temizlendiği bölgede ise beton duvar örülmesi çalışmaları yürütülüyor.
Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi projesi kapsamında Gaziantep’te 42, Kilis’te ise 40 kilometre duvar örülme çalışmaları devam ediyor. 2 metre genişliğinde 3 metre yüksekliğindeki duvar, üzerine 1 metrelik tel örgü ile 4 metreye ulaşıyor. 82 kilometrelik güzergahta yapım çalışmaları devam eden duvar ile sınır hattının güvenliği artırılıyor. TOKİ’nin sahaya inmesi ile hızlanan Suriye sınırındaki beton örümü ise Gaziantep’in Karkamış ilçesi sınırındaki hatta tamamlanma aşamasına geldi.
(İHA)