Ankara Otomobil Sporları Kulübü (ANOK) ve Ankara Klasik Otomobilciler Kulübü’nün (AKOK) destekleriyle Armada AVM’nin açık otoparkında gerçekleştirilen AUTOFEST 2016 Modifiye Araç Festivali, otomobil tutkunlarını buluşturdu. Festival kapsamında, 0 kilometre otomobil markalarının yanı sıra, klasik araçlar, modifiye araçlar, off road ve drift otomobiller sergilendi. Birbirinden farklı tarzda modifiye edilen arabalar ile klasik araçlar ziyaretçilerin büyük beğenisini kazandı.
Festivalde otomobil sergisinin yanı sıra sürücüler ve yolcular güvenli sürüş hakkında bilgilendirildi. Ankara Sürüş Akademisinin, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TÜVTÜRK ortaklığıyla yaptığı stantlarda emniyet kemerinin önemi ve alkollü araç kullanmanın riskleri, etkinliğe katılan vatandaşlara yaşatılarak gösterildi. Biri taklalı, diğeri çarpmalı olmak üzere iki farklı simülatörde emniyet kemerinin önemi vurgulandı. Vatandaşlar takla simülatöründe, biri emniyet kemersiz, biri emniyet kemerli olmak üzere araç içinde 10 kilometre hızla iki tur atıyor. Simülatörü deneyen vatandaşlar emniyet kemersiz takmadıkları taktirde araç içinde yaşanacak durumu deneyimleyerek öğrenme fırsatı yakaladı. Çarpmalı emniyet kemeri simülatöründeyse, 10 kilometre hızla giden bir aracın sert bir cisme çarpması halinde yaşanacak durum katılımcılara gösterildi. Simülatörü aracılığıyla emniyet kemerinin önemi vatandaşlara anlatıldı. Simülatörler arasında alkollü araç kullanma halinde yaşanacak tehlikelerde gösteril di. Gözlük simülatörü aracılığıyla da vatandaşlar alkollüymüş gibi hissederek dengede durmaya çalıştı.
"HERKESİN BEĞENDİĞİ BİR OTOMOBİL TARZI BULUNMAKTA"
Ankara Otomobil Sporları Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sami Bıyık, vatandaşların festivalde otomobille ilgili her şeyi bulabileceklerini belirterek, yarış otomobilleri, modifiyeli otomobiller, klasik otomobiller hatta ve hatta özel yapım Türk otomobillerine kadar birçok otomobilin beğeniye sunulduğunu kaydetti. Ankara Otomobil Sporları Kulübü’nün resmi olarak yaptığı ralli ve off-road yarışları gibi organizasyonları şehir içerisinde yapamadıklarını anlatan Bıyık, şehrin içerisinde de bu tip organizasyonlara meraklı kişilerin olduğunu ve bu nedenle organizasyonu yaptıklarını söyledi. Bıyık, organizasyonun dün başladığını ve bugün saat 21.00’da biteceğini belirtti. Festival kapsamında organizasyona katılan otomobillerin modelleri hakkında bilgi veren Bıyık, "Drag, drift otomobilleri, çok güzel modifiye edilmiş, beygir gücü yükseltilmiş otomobiller, ralli otomobilleri var. Bunların hepsi resmi otomobiller. Alanın alt tarafında da Vosvos gibi çok güzel klasik otomobillerimiz ve iki tane de Türk yapımı otomobillerimiz mevcut. Herkesin beğendiği bir otomobil tarzı bulunmakta. Kimisi hiç dokunulmamış otomobil severken, kimisi de modifiyeli otomobil seviyor. Burada her ikisinden de çok sayıda seçenek bulunduğu için buraya gelecek vatandaşların beğenmeme ihtimali yok” dedi.
Ankara Sürüş Akademisi Başkanı Sinan Çetin, festivalde güvenli sürüşle ilgili olarak bilgilendirme yaptıklarını belirterek, Emniyet Genel Müdürlüğü ve TÜVTÜRK ortaklığında yaptıkları stantlarda vatandaşlara emniyet kemerinin önemini yaşatarak göstermeyi amaçladıklarını ifade etti. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim Araştırma Daire Başkanlığı ile beraber bu projeyi sürdürdüklerini anlatan Çetin, alanda eğitimle ilgili takla simülatörü, çarpma simülatörü ve alkol gözlüğünü tanıttıklarını ve bu sayede emniyetin önemini anlatmaya çalıştıklarını kaydetti.
"BUNU YAŞAYAN VATANDAŞLARDAN ÇOK GÜZEL DÖNÜŞÜMLER ALIYORUZ"
Trafik Eğitimi ve Araştırma Dairesi Başkanlığı’nda eğitmen olan Komiser Yavuz Kola, simülatörler hakkında bilgiler vererek, "Emniyet kemerinin önemini vatandaşlarımıza yaşatarak öğretiyoruz. 2 farklı eğitim veriyoruz. Biri taklalı, biri çarpmalı. Taklalı emniyet kemerinde; 10 kilometre hızla bir tur kemersiz, ikinci tur kemerli olmak üzere bu aradaki farkı insanlarımıza yaşatarak öğretmeye çalışıyoruz. Bunu uygulayan, tecrübe eden vatandaşlarımızda bunun gerekli olduğunu söyleyerek ayrılıyor. Çarpmalı emniyet kemeri simülatörümüzde ise biz 10 kilometre hızla emniyet kemeri takılı bir şekilde aracın sabit bir noktaya çarpması şeklinde eğitim veriyoruz. Vatandaşlar buradaki çarpmanın etkisini emniyet kemerinin nasıl etkilediğini yaşayarak tecrübe ediyor. Bunu yaşayan vatandaşlardan çok güzel dönüşümler alıyoruz" ifadelerini kullandı.
Çarpmalı emniyet kemeri simülatörünü deneyen bir vatandaş, bu deneyimi yaşamasının ardından gerçek hayatta emniyet kemerinin ne kadar önemli olduğunu anladığını vurgulayarak, "Yaklaşık 10 kilometre ile çarptık. 100 kilometre hızda gittiğimiz zaman daha büyük etkisi olacağını anladık. Bunu anlatmak imkansız. Bayağı şiddetli hissettim. Kalbimin çarpmasını hissediyorum. Emniyet kemeri olmasaydı herhalde camdan uçardım. Herkesi güvenli sürüşe davet ediyorum. Emniyet kemeri gerçekten çok önemli" şeklinde konuştu.
(İHA)