Geçen yıllara göre ucuz olan yaş incir tezgahta kilosu 5 TL’den satılmaya başlandı. Ürünün aşırı sıcak havadan dolayı geçen yıllara göre erken olgunlaştığını söyleyen üreticiler, rekoltenin orta seviyede olduğunu ancak fiyatların geçen yıla göre düşük olduğunu söyledi.
Turfanda incirin başta Kaymakçı olmak üzere Beydağ ilçesi Aksu bölgesi ve Birgi İrimazğı bölgesinden geldiğini söyleyen incir satıcıları, turfanda olarak sarı lap ve kara yaprak cinsi incirin çıktığını belirtti. Fiyatların tam olarak oturmadığını ancak turfanda olmasına rağmen perakende satış fiyatının düşük olması dikkat çeken üreticiler, kuru dönemde fiyatların iyi olmasını bekliyor.
Kilo fiyatı 5-6 TL
İncirin perakende satış fiyatının 5-6 TL’den başladığını belirten Üretici ve pazarcı olan Serkan Akar, "Toptan 3-3,5 TL arasında satılıyor. Fiyatlarımız geçen yıllara göre çok düşük durumda. Geçen yıl turfanda ürünün kilo fiyatı 10 liraları bulurken, bu yıl ise yarı yarıya satılıyor. Edindiğimiz bilgilere göre yaş incirin yurt dışına ihraç olmaması ve turizm beldelerinin çok talep etmemesinden dolayı fiyat düşüklüğünün kaynaklandığı söyleniyor. Ancak her an dengelerin değişebileceği de dillendiriliyor. İncirin önümüzdeki günlerde kilo fiyatı 7-8 lirada olabilir ya da 3-4 lirada olabilir düşüncesini taşıyoruz" dedi.
"Aşırı sıcak etkiledi"
İncirlerin aşırı sıcaktan dolayı etkilendiğini söyleyen Akar, şunları söyledi:
“İncirler son yıllarda yaşanan hava değişimleri ve aşırı sıcaktan dolayı etkileniyor. İncir hassas bir ürün yazın suyu sevmiyor, yağmuru sevmiyor. Aynı zamanda aşırı sıcaktan da etkileniyor. Bu yıl da aşırı sıcaktan dolayı incirimizde rekolte orta seviyelerde. Sıcaktan dolayı yanma oluyor. Bunun yanında önümüzdeki günlerde bir yaz yağmuru yağdığını düşünürsek incir sıkıntılı bir sürece girer. Yağmur yağdığında açılma, çatlama yapıyor daha sonra ekşiyor ve hurda incir statüsüne düşüyor. Bu durumda verimliliği düşürüyor."
“Kuru incirde ihracat çok”
Kuru dönemde umutlu olduklarını söyleyen Akar, şöyle devam etti:
“Önümüzdeki günlerde kuru incir dönemi başlayacak. Kuru incirde ihracat çok fazla ve piyasa çok güzel oluyor. Türkiye geçen yıl Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya gibi ülkelere kuru incir ihracı yaptı. Bölgemizden de incirler yurt dışına gitti. Geçen yıl kuru incirin kilosu 25-30 TL’den satılmıştı. Bu rakamlar ve piyasalar çok iyiydi. Bu yıl da kuru incirde böyle olması bekleniyor. Kuru incir sürecinde bölgedeki etkili yerlerden biri de Birgi İrimağzı bölgesi inciridir. İrimağzı inciri dünyaca bir üne kavuşmuştur piyasada bilinen doğal markalardan biri haline gelmiştir. Ancak dağ incirinin yapısı ve aroması da önem arz etmektedir. Bahsettiğim Beydağ, Aksu dağlık bölgesinde dağın yamacında olan incir kabuğu, aroması ile de tutulmakta piyasada talep gören üründür. Ayrıca diğer incirlere göre daha uzun süreçte dayanma özelliği de taşıyor."