Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütlerine yönelik çifte standardın ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, “Teröristin iyisi kötüsü olmaz. Teröristin hepsi kötüdür. Terörizmin içerisinde yer alan tüm örgütlerin hepsi lanetlidir" dedi.
G20 zirvesi için Çin’in Hangzhou kentinde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin Merkez Televizyonu’na (CCTV) açıklamalarda bulundu. Çin’e yaptığı ziyaretlerde ülkenin ekonomik dönüşümüne ilişkin izlenimlerinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 vesilesiyle Hangzhou kentine gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bundan önce de Çin Halk Cumhuriyeti’ne birçok kez ziyaretlerim oldu ve Çin çok ciddi bir dönüşüm değişim yaşıyor” dedi. Bu değişimin havaalanından kent merkezine gelirken de altyapı, çevre ve şehircilik alanlarında gözlemlendiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, özellikle çevreciliğin çok dikkatini çektiğini belirtti.
Türkiye’nin Kasım 2015’te ev sahipliği yaptığı G20 zirvesinden, Çin’de düzenlenen bu yılki zirveye kadar gelinen noktayı değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Antalya zirvesinin başarılı bir G20 Zirvesi olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnanıyorum ki, o G20 zirvesinin şu anda Hangzhou’da daha da gelişerek devamını göreceğiz” diye konuştu. Antalya’daki G20 zirvesinde Türkiye’nin öncelikli konuları arasında kadın istihdamının yer aldığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Küresel istikrarı tehdit eden unsurlar şu anda bizim başlıca sorunumuz. Bunun bir tanesi terör sorunudur, bir tanesi de mülteci sorunudur” değerlendirmesinde bulundu.
Zirvenin en önemli başlığının “kapsayıcılık” olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamasına şöyle devam etti: “Çin ekonomik açıdan güçlü bir ülke. Fakat ekonomik olarak güçlü olmak yetmiyor. Tabii ki bunu yerinde finansın yönetimiyle başarılı bir şekilde ispat ederse hem ülkeyi hem de halkını çok daha farklı, huzurlu, refah dolu bir geleceğe taşıması bakımından da önem arz ediyor. Bundan dolayı, ben G20 zirvesinde başarılarla dolu toplantılar göreceğimize, yapacağımıza inanıyorum. Çin Halk Cumhuriyeti’nin yönetimini tebrik ediyorum ve bugünlere gelmesinde emeği geçenleri de kutluyorum” dedi.
“TERÖR ÖRGÜTLERİNE YÖNELİK ÇİFTE STANDART ORTADAN KALDIRILMALI"
“Daha önceki demeçlerinizde, Antalya’daki G20 zirvesinin en önemli sonuçlarından birinin dünya liderlerinin teröre karşı çok güçlü bir duruş sergilemesi olduğu söylemiştiniz. Ama hâlâ Türkiye’nin ve birçok ülkenin hain terör saldırılarına maruz kaldığını görüyoruz. Terörle mücadele iş birliğimizi nasıl artırabiliriz?” şeklindeki soruya ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, bazı ülkelerin stratejik konumlarından dolayı teröre hedef olduklarını vurgulayarak, “Bazı ülkelerin stratejik konumları vardır, bundan dolayı bedel ödemektedir. Ama özellikle bu yer altı madenleri konusunda zenginlikler vardır, bundan dolayı bunların üzerine gidilmektedir” cevabını verdi.
Terör örgütlerine yönelik çifte standardın ortadan kaldırılması gerektiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Teröristin iyisi kötüsü olmaz. Teröristin hepsi kötüdür. Dolayısıyla bu terör odaklarına karşı hep birlikte bizim bir ilkeli duruş sergilememiz lazım. Terörizmin içerisinde yer alan tüm örgütlerin hepsi lanetlidir. Biz olaylara böyle bakıyoruz ve mücadelemizi de bu şekilde veriyoruz” ifadelerini kullandı.
Küresel ekonomi yönetimi noktasında Çin’in rolünü nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruyu cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3.3 trilyon dolar döviz rezervinin yanı sıra 2.3 trilyon dolar ihracat hacmi ve 590 milyar dolar ticaret fazlası olan Çin’in rolünün çok önemli olduğunu kaydetti. Çin’in ABD’nin ardından dünyanın ikinci büyük ekonomisi olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkenin dünyanın en gözde sektörleri olan savunma ve bilişim sanayinde ciddi atılımlar içinde olduğunu ve böyle bir ekonominin dünya ekonomisine katkısının olacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20’nin yoksullukla mücadele çerçevesinde çok daha etkin olması hâlinde dünya ekonomisinin daha fazla refaha ulaşacağını dile getirdi.
(İHA)
03 Eylül 2016 Cumartesi 13:12
Son Güncelleme: 03.09.2016 13:25