Nevşehir’de ortaya çıkarılan ve dünyanın en büyük yer altı kenti olduğu ifade edilen alanda temizlik çalışmaları 300 kişilik bir ekiple devam ediyor.
Dört arkeolog, destinatör ve müze görevlilerinin kontrolünde yapılan çalışmaların, yapısı gereği yavaş ilerlediğini belirten Belediye Başkanı Hasan Ünver, çalışmalarda çıkan ilginç bulguların müzeye teslim edildiğini söyledi. Başkan Hasan Ünver, çalışmalara dair şu bilgileri verdi:
“Dünyanın en büyük yer altı kentinde çok hızlı bir çalışma yapamıyoruz. Çünkü tarihi doku üzerinde çalışıyoruz. Koruma kurulumuz, valiliğimiz, müzemiz, belediyemiz, milletvekillerimiz bütün arkadaşlarımız, Nevşehir halkı, dünyanın en büyük yer altı kentine gözü gibi bakıyor, ilgileniyor. Kazı ilerledikçe tarihi buluntularımız da oluyor ve müzemize teslim ediliyor. En son 1800’lü 1900’lü yıllara ait kılıfı ile birlikte bir el yapımı silah bulduk ve müzemize teslim ettik. Orada zaten dört tane arkeoloğumuz, destinatörümüz ve müze görevlilerinin kontrolünde yapılıyor çalışmalarımız. Biz orada kazı çalışması yapmıyoruz, temizlik çalışması yapıyoruz. Zaten bazı yerler daha önce kapatıldığı için tertemiz çıkıyor. Çok sürpriz yerleşim yerleri çıktı. Bezirhaneler, 12. yüzyıldan bir resimli kilise, 5 veya 6. yüzyıldan olduğu tahmin edilen manastır ortaya çıktı."
Çalışma alanında gerekli güvenlik önlemlerinin de alındığını belirten Başkan Ünver, çalışmaların adeta sarraf titizliği ile çalışıldığını ifade etti.
Belediye Başkanı Hasan Ünver, 2017 yılı itibariyle kazı alanının ziyarete açılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yer devri için de TOKİ ile gerekli görüşmelerin devam ettiğini bilgisini verdi.
(İHA)
15 Ağustos 2016 Pazartesi 13:13
Son Güncelleme: 15.08.2016 14:07