Eskişehir’in İnönü ilçesinde yer alan ülkenin gözle görülen en büyük fay hattı, turizme kazandırılacağı günü bekliyor.
Dünya üzerinde gözle görülebilen fay hatlarına az rastlanırken, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın güney kolu Eskişehir’de görülebiliyor. Tarihi İnönü savaşlarının yapıldığı ilçede bulunan hattın turizme kazandırılması için ise girişimler sürüyor. Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü’nde Jeoloji Yüksek Mühendisliği görevinde bulunan Prof. Dr. Can Ayday, fayın öneminden bahsetti. Fay hattı yanında İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt ve İnönü Kaymakamı Enver Özderin ile incelemelerde bulunan Prof. Dr. Ayday, İnönü’de bulunan fay hattının eşine sadece Türkiye’de değil, dünyada da ender rastlandığına değinerek, "Eskişehir’e geldiğimden beri yaptığım işlerden en önemlilerinden bir tanesi de bu İnönü Fayı ile ilgilenmek oldu. İnönü Fayı gerçekten önemli bir fay, hemen onu da anlatmak isterim. İnönü Fayı bu bizim meşhur bildiğimiz bu depreme neden olan Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kollarından bir tanesi. Bu fay hem hafif düşey fay hem de oblik dediğimiz yanal bir fayı oluşturuyor. Burada bu fayın bu kadar güzel görünmesi ender görülüyor. Sadece Türkiye’de değil dünyada bile ender görülen bir manzara şu gördüğümüz" dedi.
"YUNANİSTAN’DAKİ HAT ÇOK KÜÇÜK BİR YER"
Benzer bir görülen fay hattının Yunanistan’da olduğunu, fakat küçük bir alanda yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Ayday, "Jeolojik olarak yer bilimleri açısından gerçekten muhteşem bir doğal anıt önünde duruyoruz diye düşünebiliriz. Burası başka ülkelerde olsa hemen anıt yaparlar, doğal anıt yaparlar ve etrafını çevirip turizme açarlar. İnsanlarımız bu tür yerleri görüp buradaki bu fayın ne zaman, nasıl oluştuğunu öğrenmek ve en azından elini bu fay düzlemine sürmek ister. Burada elinizi rahatlıkla bu fay düzlemine sürebiliyorsunuz. Dediğim gibi dünyada çok ender görülebilen yerlerden bir tanesi. Buna benzer Yunanistan’da olduğu söyleniyor, 10 metre yada 20 metre gibi çok küçük bir yer. Ama orayı çok büyük bir turizme açmışlar ve jeoturizm şu anda orada yapılıyor. Orada 10 metre, 20 metre olan burada belki 500 metre. Gördüğünüz gibi Doğu-Batı yönünde uzanan bir fay duvarı. Bunun ilerisi de Eskişehir Fayı’nı oluşturuyor" şeklinde konuştu.
"UNESCO ENVANTERİNE GİRMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLATILDI"
Fay hattının turizme kazandırılması için gerekli olan başvuruların yapıldığını aktaran Prof. Dr. Can Ayday, İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt’un da büyük çabalar gösterdiğini belirtti. Eğitim açısından da fay hattının bulunamaz bir değer olduğunu dile getiren Ayday, "Burası jeoturizme açılır da bu jeolojik miras kazandırılırsa, burada yaşayan İnönü halkına öncelikle bir gelir sağlamış olur, buraya daha fazla turist gelir. Bu konuda İnönü Belediye Başkanımız Kadir Bozkurt büyük çabalar gösteriyor. Yaklaşık 8 ay önce birlikte buranın UNESCO’ya anlatılması ve UNESCO envanterine girmesi için çalışmalar başlattı. Birlikte bu amaçla Madem Tetkik Arama’ya (MTA) gidip toplantılara katıldık. Yani burası heba olmasın. Çoğu yörede yaşayan hatta Eskişehir’deki üniversitelerde yer bilimleri konusundaki eğitim veren kişilerin bile bilmediği bir yer. Yine Kadir Başkan’ın bir fikri var, burada okulların kurulması, onların gelip yaz okulu şeklinde eğitim almaları yönünde bir düşüncesi var" diye konuştu.
"DEPREM VE AFETLER UNUTULDUĞU ZAMAN GELİR"
17 Ağustos 1999 depreminin yıl dönümü dolayısıyla da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Can Aday, konuşmasını şu şekilde tamamladı:
"Bugün 17 Ağustos 2016, bildiğiniz gibi 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 17’nci yıl dönümü. Aradan 17 yıl gibi koca bir süre geçmiş ama acıları hala yüreklerdedir diye düşünüyorum. Herkese de yakınlarını kaybedenlere, yaralananlara ve mağdur olanlara tekrar tekrar geçmiş olsun diyorum. Ama bu 17 Ağustos depremi de bize çok önemli bir şey öğretti diye düşünüyorum. Bunu unutmamamız lazım, deprem ve afetler unutulduğu zaman gelir."
(İHA)
17 Ağustos 2016 Çarşamba 10:40
Son Güncelleme: 17.08.2016 11:48