Sakarya Üniversitesi, 2023-2027 Stratejik Planı’nında belirlemiş olduğu beş stratejik amacından üçüncüsünü özellikle toplumsal katkı ve sürdürülebilirlik hedefleri için oluşturdu. Bu kapsamda, kampüs içinde ekolojik ayak izinin azaltılmasına katkı sağlayan, enerji verimliliğini artıran, akıllı teknolojilerle uyumlu, yeşil kampüs uygulamalarını artırmak bu hedeflerin en başında geliyor.
Sakarya Üniversitesi Topluma Katkı ve Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü (TOKAS) ve Bağımlıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi (BAMER)’in katkılarıyla, Yeşil Kampüs hedefine ulaşmak için; Dumansız Kampüs projesi, Uluslararası Sıfır Atık Günü Eğitimi, Sıfır Atık Eğitimi, Sıfır Atık Akran Eğitimi, Sterilizazyon ve Dezenfeksiyon Eğitimi, Nefesim ve Ben Eğitimi, Bağımlılıkla Mücadele Eğitimi, Narko Gençlik Eğitimi, Teknoloji Bağımlılığı Eğitimi gibi pek çok proje ve eğitimi hayata geçirdi.
Stratejik amaç doğrultusunda tüm akademik birimlerin ve ilgili idari birimleri ile birlikte 5 yıllık hedefleri belirlendi. Stratejik yönetim yaklaşımı ile de uygulamaları düzenli olarak izleniyor ve denetleniyor.
Yeşil Üniversite Endeksi ve Sakarya Üniversitesi
2010 yılında kurulan ve her yıl katılımcı üniversitelerin sürdürülebilirlik performansının derecelendirmesini yapan Yeşil Üniversite Endeksi Platformu 2023 yılı verileri, Türk Üniversitelerinin uluslararası düzeydeki başarılarını gözler önüne serdi. Türk üniversiteleri yeşil kampüsleriyle dünyanın en çevreci üniversiteleri arasına girmeyi başardı. 2023 Yeşil Üniversite Endeksinde ilk 100’de 6 Türk üniversitesi kendisine yer buldu.
Tüm dünyada saygın üniversitelerin katıldığı, uluslararasılaşmayı teşvik eden, sürdürülebilirliğe dikkat çeken ve çevre bilinci konusunda evrensel farkındalık yaratmayı amaçlayan Yeşil Üniversite Endeksi her yıl, altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları, ulaşım ve eğitim-araştırma gibi alanlarda üniversiteleri değerlendirip sıralıyor.