Osmanlı yemeklerinin pek çoğu geçmişten günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Osmanlı’da damaklarda eşsiz tatlar bırakan çok sayıda yemek bulunmaktadır. Hem tatlıları hem de yemekleri ile geçmişte de günümüzde de çok beğenilmektedir. Osmanlı’da pek çok farklı kültür bir arada yaşamaktır. Bunun etkisi ile çok farklı çeşitte yemekler görülmektedir. Her kültürün damak tadının harmanlandığı bir sofradır. Avrupa, Asya, Balkanlar, Orta Asya gibi kültürleri barındıran pek çok çeşitte yemek bulunmaktadır. Osmanlı’dan günümüze pek çok yemek kalmıştır. Bunlardan birkaçı Fodula, Mutancara, Süt Kebabı, Beyrani, Mıhlama gibi çok sayıda yemek vardır. Hem saray şartlarını hem de o dönemin kültürlerini yansıtan bir kültüre sahiptir. Bu eşsiz sofranın en meşhur yemekleri aşağıda verilmiştir.
Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi
Osmanlı’nın en meşhur yemekleri arasında yerini alan yufkalı dörüzziyafe köftesinin hazırlanışında ilk olarak tavuk, dana ve kuzu etini kıyma haline getirmek ve daha sonra onları iyice karıştırmak gerekir. Daha sonra bu karışıma fıstık, yumurta ve birbirinden çeşitli pek çok baharat eklenerek iyice yoğurulmaktadır. Bu yemeğin en önemli noktalarından biri ise yoğurulan bu harcın belirli bir süre dinlendirilmesidir. Harç dinlenirken yuflakalar birer lokmalık olacak şekilde küçük parçalara ayrılır. Daha sonra ise kesilen yufkaların içerisine harçlar konularak kapatırlar. Bu nefis yemek Osmanlı zamanında da günümüzde de çokça tercih edilen oldukça lezzetli bir yemektir. Günümüzde ise üç et karıştırmak yerine sadece daha kıyma ile tek lokmalık bu yemeği hazırlamak mümkündür.
Fodula
Fodula yemeğinde kullanılan en temel malzeme çavdar ekmeği ve dana etidir. İlk olarak çavdar ekmeğinin ortası ayrılarak alınır. Daha sonra ise dana etini çeşitli sebze ve çeşniler ile kavurulur. Pişen bu harç içerisi oyulan çavdar ekmeğinin içerisine konularak üzerine bol miktarda tereyağı ve zeytinyağı dökülür. Bu yemek saha sonra fırına alınır. Fırın içerisinde yaklaşık 50 dakika bir saat arasında pişirilir. Çok lezzetli bir yemek olan fodula günümüzde de farklı çeşitleri şeklinde yapılmaktadır. Geçmişten günümüze gelen en önemli kültürel yemeklerimiz arasında yerini alır.
Mutanca
Osmanlı’nın eşsiz mutfağında bulunan mutancana yemeği en meşhur yemekleri arasında yerini almıştır. Oldukça basit ama çok lezzetli bir yemek olmaktadır. Günümüzde hala bazı yörelerde sık sık yapılan bir yemektir. Mutancana yemeğinin hazırlanışı için gerekli olan malzemeler arpacık soğan, kırmızı üzüm, iç badem, kuzu eti, bal, kayısı, kuru incir ve eriktir. Mutancana yemeği çok farklı bir yemektir. Tatlı, ekşi ve tuzlu yiyecekleri karışımının bir araya gelmesi ile oluşur ve çok beğenilir. Hazırlanırken ilk olarak kuru meyveler ve kuzu eti farklı farklı tencerelerde pişirilir. Hepsi piştikten sonra tüm karışım bir araya getirilir ve böyle de biraz pişirilir. Daha sonra ise servise sunulabilir. Günümüzde de sıklıkla yapılan bir Osmanlı yemeğidir. Bazı insanların alışık olmadığı bir tat olduğu için herkesin damağına hitap etmeyebilir.
Kavun Dolması
Osmanlı’nın en meşhur yemeklerin arasında yer alan Kavun Dolması ismiyle bile insanların dikkatini çeken ve yapmak istediği yemekler arasına girmektedir. Bu yemek Osmanlı zamanında saraylarda pişen en önemli yemekler arasındayken günümüzde de çoğu bölgede sık sık yapılan bir yemek olmayı başarmıştır. Geçmişten günümüze taşınan en önemli kültürel yemekler arasında yer alır. Kavun dolmasının hazırlanışında gerekli olan malzemeler kuzu eti, badem, kavun, pirinç, kuş üzümü ve olmazsa olmaz baharatlardır. Yemeğin hazırlanışında ilk olarak kavunun üst kısmı kesilerek içerisindeki çekirdekleri temizleyerek oyulur. Daha sonra ise kuru meyve, kuzu eti ve baharatlar sotelenerek kavunun içerisine konulur. Doldurulan kavun fırına atılarak 25 30 dakika pişmeye bırakılır.
Süt Kebabı
Yemeğin adı insanlara çok garip gelse de çok lezzetli bir yemek olduğu bilinmektedir. Osmanlı’nın en meşhur yemekleri arasında yerini almış oldukça lezzetli bir yemektir. Günümüzde de sıkça yapılan bir yemek olmuştur. Süt kebabı padişahların en sevdiği yemekler arasında sayılabilir. Süt kebabı için gerekli olan malzemeler koyun eti ve kuzu etidir. Bu etler bir süre dinlendirilmesi şarttır. Etler dinlendirildikten sonra süt içerisine konularak bu şekilde uzun bir süre kaynatılarak hazır hale gelir. Çok lezzetli bir yemektir. Her damak zevkine de hitap eder.