Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) ve Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle Antep fıstığında phytoplasma (Ağaçlarda sararma ve yapraklarda kuruma) hastalığı ile mücadele eğitimi düzenlendi. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nden Ziraat Mühendisi Kurban Nedret’in konuşmacı olarak katıldığı eğitim, GTB Fıstıkçılar Sitesi irtibat bürosunda, GTB Meclis Üyeleri ve çok sayıda Antep fıstığı üreticisinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Ziraat Mühendisi Kurban Nedret, Antep fıstığı ağaçlarının sararmasına ve taç hacminin küçülmesine sebep olan ‘Phytoplasma’ hastalığının aşırı sıcak ve az yağış sebebiyle bu sene artış gösterdiğine dikkat çekti. Antep fıstığı üretiminin yapıldığı diğer ülkelerde bu hastalığın henüz görülmediğine işaret eden Nedret, “Antep fıstığı ağaçlarını yavaş yavaş öldüren bu hastalıkla ilgili henüz bir zirai ilaç geliştirilmedi. Çiftçilerimiz fıstık ağaçlarını iyi yanmış hayvan gübresi ve suyla besleyerek hastalığa karşı direnç artırıcı tedbirler alabilirler" dedi.
Phytoplamsa hastalığının ağaçlarda 3-4 sene sonra kendini göstermeye başladığını vurgulayan Nedret, “Antep fıstığı ağaçlarının verimden düşmesine sebep olan bu hastalık aslında 8-9 yıldır demir eksikliğinde kaynaklanan bir çeşit hastalık olarak tanımlanıyordu. Fakat yapılan araştırmalarda hastalığın sıcak havalar ve yetersiz su miktarının yanı sıra beyaz sinek olarak adlandırılan Psilla’nın bu hastalığı etrafa yaymasından kaynaklandığı belirlendi” diye konuştu.
2016 yılında hastalığın geçmiş yıllara oranla daha da fazla arttığını belirten Ziraat Mühendisi Nedret, bu durumu bölgede son 3-4 yıldır hava sıcaklıklarının aşırı derecede artmasına ve toprağa düşen yağmur miktarının azalmasına, kısacası ağaçların düzgün beslenememesine bağladıklarını ifade etti.
Hastalık aşıyla yayılıyor
Phytoplamsa hastalığının bulaşıcı olduğunu, budama ve aşılamada kullanılan kesici aletlerin hastalığın diğer sağlıklı ağaçlara geçmesine sebep olduğunu kaydeden Nedret, şunları söyledi:
“Bu hastalık genelde aşı ile yayılıyor. Makas ve bıçakla kalem kesilip aşı yapılıyor. Hastalıklı ağaçta kullanılan kesici aletler sağlıklı ağaçlarda da kullanılınca maalesef hastalık diğer ağaçlara da sirayet etmiş oluyor. Ayrıca hastalıklı ağaçtan alınan aşı gözleri de bu hastalığın hızla yayılmasına sebep olmakta. Bu nedenle hastalığın görüldüğü ağaçlarda kullanılan aletlerin diğer ağaçlarda kullanılmadan önce mutlaka temizlik maddeleriyle steril hale getirilmesi ve öyle kullanılması büyük önem taşıyor”.
Hastalığın seyrinin ağacın iyi beslenmesiyle birlikte yavaşlayıp gerilediğine de dikkat çeken Nedret, ”Her şeyden önce ağacın yeterli su alması gerekiyor. Zira yeterli su olmadığı sürece verilen gübreden ağaç istenilen oranda faydalanamamaktadır. Su olmalı ki suyla birlikte ağaç bünyesine gübreyi alabilsin ve gelişimini bu şekilde sağlasın. Kasım ayının başlarında fıstık bahçelerinde kurumuş çeltikle birlikte dökülecek bol hayvan gübresi ağacı güçlendirecektir. Ağaç ne kadar iyi beslenirse hastalığın hızı da o oranda yavaşlayacaktır. Öte yandan toprak analizine göre diğer besin elementleriyle gübreleme yapılması da hastalığın önüne geçilmesinde bir etken olacaktır "
Eğitim programının sonunda Nedret, çiftçilerin Antep fıstığı zararlılarıyla ilgili sorularına da yanıt verdi.