Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammed Kürşad Uçar’ın yürütücülüğünü yaptığı “Biyomedikal Sinyaller İçin Yapay Zekâ Tabanlı Biyometrik Kimlik Tanıma Algoritması Geliştirilmesi” ve araştırmacı olduğu “Diyetisyen Karar Destek Sistemi: Yapay Zekâ Tabanlı Sağlıklı Beslenme Programı Örneği” başlıklı projeleri TÜSEB tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Doç. Dr. Muhammed Kürşad Uçar’ın yürütücülüğünü yaptığı “Biyomedikal Sinyaller İçin Yapay Zekâ Tabanlı Biyometrik Kimlik Tanıma Algoritması Geliştirilmesi” isimli proje, elektrokardiyogram (EKG) ve fotopletismogram (PPG) gibi kardiyak sinyaller kullanılarak biyometrik kimlik tanıma ve doğrulama algoritmaları geliştirilerek, biyometrik sistemlerin doğruluk ve güvenilirlik oranlarını artırmayı hedefliyor. Öğr. Gör. Bahadır Çokçetin’in araştırmacı olarak yer aldığı proje, biyometrik sistemlerde yapay zekâ teknolojilerinin etkinliğini artırarak, güvenlik ve sağlık alanlarında yenilikçi çözümler sunmayı amaçlıyor.
Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Betül Çiçek’in yürütücülüğünü yaptığı ve Sakarya Üniversitesi’nden Doç. Dr. Muhammed Kürşad Uçar ve Uzm. Dyt. Zeliha Uçar’ın araştırmacı olarak yer aldığı “Diyetisyen Karar Destek Sistemi: Yapay Zekâ Tabanlı Sağlıklı Beslenme Programı Örneği” isimli proje, diyet planlama sürecini otomatize etmeyi ve diyetisyenlerin iş yükünü hafifletmeyi hedefleniyor. Proje kapsamında, bireye özgü sağlıklı beslenme programları oluşturarak, yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite ve antropometrik ölçümler gibi parametreleri göz önünde bulunduracak yapay zekâ tabanlı bir karar destek sistemi geliştirecek. Bu sistem, diyetisyenlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde özelleştirilmiş diyet planları oluşturmasını sağlayacak.
Sakarya Üniversitesi, alanlarında önemli bilimsel katkılar sağlamayı ve teknolojik yenilikler sunmayı hedefleyen her iki proje ile sağlık ve mühendislik alanlarında öncü çalışmalarla toplum sağlığına yönelik önemli adımlar atmayı sürdürüyor.