Duruşmada 262 sayfalık bilirkişi raporu üzerinde sanıkların beyanları alınırken, sanık avukatlarının reddi hakim talebi mahkeme heyeti tarafından kabul edilmedi. Dava, son bilirkişi raporunu hazırlayan heyetten ek bilirkişi raporu talep edilmek üzere 21 Kasım 2016 Pazartesi gününe ertelendi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden, 6’sı tutuklu toplam 46 sanıklı Soma Davası’nın 11. duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Şükrü Akyıl mütalaasını okundu. Savcı, 6 tutuklunun tutukluluk hallerinin devamını ve bilirkişi raporunu düzenleyen heyetin ek rapor hazırlamasını istedi.
Bu isteklerin ardından tutuklu sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, bilimsel gerçeklerle hareket edilmesi gerektiğini savunarak, yaşanan olayların varsayımla hareket edilmesi sonucu ortaya çıktığını belirterek, ayrıca hakimlerin de baskı altında kaldığını iddia etti. Can Gürkan, savunmasının ardından tahliyesini istedi. Mahkeme heyeti tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri AŞ. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy ve emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’in tutukluluk hallerinin devamına kararı verirken, son bilirkişi raporunu hazırlayan heyetten ek bilirkişi raporu talep edilmek üzere davayı 21 Kasım 2016 Pazartesi gününe erteledi.
Duruşmanın ardından basın açıklaması yapıldı
Duruşmadan sonra şehit madenci aileleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri, Şehit Murat Cemal Ilgaz Caddesi üzerinde bir basın açıklaması düzenledi. Maden faciasının üzerinden 29 ay geçtiğinin vurgulandığı açıklamaya, CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Sosyal Haklar Derneği (SHD) Ege Bölge Temsilcisi Kamil Kartal ve Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozaağaçlı da katıldı.
SHD Ege Bölge Temsilcisi Kamil Kartal, 29 aydır sürdürülen hukuk mücadelesinin sonlarına doğru yaklaştıklarını belirterek, “Bu süre içerisinde yaşadığımız tüm acılara ve zorluklara rağmen eşlerimizi ve evlatlarımız’ katleden bu zihniyete ve katillere hesap sormaya ve hak ettikleri cezayı almaları için sonuna kadar da bu mücadeleyi sürdürmeye and içiyoruz. Bu davayı ya kazanacağız ya kazanacağız. Şunu belirtmek isteriz ki bizim yürüttüğümüz bu mücadele sadece Somalı şehit madenci ailelerini değil; tüm Türkiye halkını yakından ilgilendirmektedir. Çünkü bu hukuk mücadelesinden çıkan olumlu bir sonuçtan sonra bu katiller ve zihniyetindeki kişiler artık para uğruna yeni Soma’lar yapamayacaktır ama aksi bir sonuçta da bizler çok iyi biliyoruz ki yeni Soma’ların olması kaçınılmazdır. 11’inci blok duruşmada dün katillerin davayı sulandırmaya, mahkemeyi etkilemeye, yaşanan katliamın gerçek suçlularını gizlemeye yönelik yaklaşımlarını gördük. Bunları boşa çıkartacağız. Bu güne kadar olduğu gibi katillerden hesap sormaya devam edeceğiz. Bu vesile ile bir kere daha bizleri savunan başta avukat arkadaşlarımız olmak üzere demokratik kitle örgütlerine ve vicdan sahipli yoldaşlarımıza bu güne kadar gösterdikleri özveri ve mücadeleden dolayı sonsuz teşekkür ediyoruz; davaya gelemeyen fakat gönlü bizimle olan bütün dostlara bizleri yalnız bırakmadıkları için teşekkür ediyoruz. 301 canımızı unutmadık unutmayacağız” dedi.
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozaağaçlı da “Bugüne kadar birlikte yürüttüğünüz iş için oğullarınız, sevgilileriniz, ağabeyleriniz, babalarınız ve eşleriniz sizinle gurur duyuyor. Şimdi aramızda yoklar ancak onlar şanslı ölüler ki arkalarından adalet için mücadele verecek akrabalar bırakmışlar" diye konuştu.
Bu davanın karşı taraf için bittiğini iddia eden Kozaağaçlı konuşmasına şöyle devam etti:
“Mahkemeyi reddettiler, bilirkişi raporlarını kabul etmiyorlar, artık yalan yanlış televizyon programlarından MİT raporlarından bahsediyorlar. Demek ki bize söyleyecek bir şeyleri kalmamış. Demek ki kendilerini savunmak için akıllı uslu bir lafları kalmamış. Bize söyleyecek bir şeyleri yok, daha da bulurlarsa bizim dinleyecek sabrımız var. Anlatmak istiyorlarsa dinleyeceğiz. İstediğimiz şey, tutuklu kalmaları. Hayatları boyunca hapis yatmalarını istiyoruz, hapiste 301 insanı nasıl öldürdüklerini, neyi ihmal ettiklerini, neyi yanlış yaptıklarını, para için hayaları nasıl değersizleştirdiklerini hapiste hatırlasınlar istiyoruz. O yüzden istediklerini söylesinler bizim vaktimiz var dinleriz. Mahkeme başkanını reddettiler, ’taraflı davranıyorsun’ dediler, ’aileleri salondan atmıyorsun’ dediler. ’Avukatları daha uzun konuşturmuyorsun’ dediler. Bütün bu kararlar oy birliği ile verildi. Mahkeme başkanı tek başına mı verdi. 2 tane daha hakim var, bütün bu kararları hep beraber verdiler, madem mahkemeyi, beğenmiyorsunuz; hepsini reddedeceksiniz. Sırf vakit kazanmak için, sırf ortalık karışsın diye sırf bu işten anlamayan bir mahkeme başkanı gelsin diye mahkeme başkanı reddetmekle olmaz. Yalan yanlış işler bunlar, Manisa’dan dönecektir. Ek raporlar yazılacak ve gelecek. 21 Kasım’da hepimiz buradayız. 21’inde bunları dinleyeceğiz, tekrar davamıza sahip çıkacağız”
Davayı bugüne kadar takip eden Çağdaş Hukukçular Derneği avukatlarına ve Sosyal Haklar Derneği’ne teşekkür ederek sözlerine başlayan CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de sanıkların salondakilerin azalması üzerine artık mahkeme başkanına saldırmaya başladığını iddia ederek, bu yüzden salonun boş bırakılmaması gerektiğini vurguladı.
(İHA)