İmmün plazma tedavisi, kısıtlı da olsa uygulanan bir yöntemdir. 1900’lü yıllardan bu yana bilinen bu yöntemin, geçmiş yıllarda tüm dünyada etkisini gösteren SARS, MERS ve Ebola salgınlarında uygulanması önerilmiştir. Bu tür hastalıkları geçirip sağlığına kavuşan hastaların kanlarında taşınan virüse karşı antikorlar ve proteinler oluşur. Bu proteinler ve antikorlar, insan kan plazmasında, sarı sıvı kısmında bulunur. Bu tedavinin uygulanabilmesi için de hastalığı geçiren ve iyileşen kişiden alınan kan plazmaları, durumu çok ağır ve kritik olan kişiye enjekte edilir. Böylelikle durumu kritik olan kişinin iyileşmesi amaçlanır. Bununla birlikte durumu henüz kritikleşmemiş, hastalığı normal seyrinde olan hastalarda da hastalığın yeterince ciddileşmeden ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. COVID-19 virüsü, insan vücudunda pek çok ciddi probleme neden olur. Özellikle kronik hastalıkları bulunan bireylerde risk oranı çok daha yüksektir. Hastalığın ilerleyen zamanlarında solunum İmmün Plazma Tedavisi Nedir? Covid-19 Sürecinde Nasıl Uygulanmaktadır?yetmezliği ve nefes darlığı meydana gelir. Solunum yetmezliği ve nefes darlığı ortaya çıkan kişilerin yaşatılabilmesi için de solunum cihazlarıyla tedavi yapılması gereklidir. Bunun yanında bu tür hastalarda ayrıca organ yetmezliği riski de oluşur. Bu aşamaya gelmiş olan hastalarda, uygulanacak diğer bir tedavi yöntemi olmadığında immün plazma tedavisine başvurulur. Kişiye transfer edilen proteinlerin ve antikorların COVID-19 virüsünü tamamıyla ortadan kaldırması beklenir. Böylelikle hasta normal hayatına dönebilir ve sağlığına kavuşabilir.
İmmün Plazma COVID-19 Tedavisinde Ne Şekilde Kullanılıyor? 1900’lü yıllardan günümüze kadar tıp dünyasında kendine uygulama alanı bulan immün plazma tedavisi, koronavirüs için de uygulanan bir yöntemdir. Geçmiş yıllarda dünyayı etkisi altına alan SARS, Ebola, MERS, kuş gribi ve domuz gribi gibi salgınlarda da bu yöntem denenmeye başlanmıştır. İmmün plazma tedavisiyle beraber Covid-19 hastalığına yakalanmış olan kişilerin kanında bu hastalığa karşı savaşan antikorlar bulunmaktadır.
Bu yöntemde koronavirüs teşhisi konulan ve tedavi bittikten sonraki süreçte iyileşen kişilerden alınan kan plazmaları Türk Kızılay’ı aracılığıyla toplanmaktadır. Toplanan kan plazmalarındaki antikorlar, durumu çok ağır olan kişilerin tedavisinde kullanılır. Böylelikle ağır vakaların iyileşmesinin hızlandırılması, yeni hastalığa yakalananların ise daha fazla ilerleme kaydetmemesi ve hastalığı yenmeleri amaçlanmaktadır.
Plazma Bağışı Nasıl Yapılır? Plazma bağışı için seçilecek olan kişilerin Covid-19 teşhisi almış, uygulanan tedaviyle iyileşmiş ve 18-65 yaş aralığında kişilerden oluşması gerekmektedir. Bunların yanında kişilerde HIV, sifiliz, hepatit gibi hastalıkları olmamalıdır.
Bağış yapacak olan kişilere bağıştan önce de test yapılıp kişinin koronavirüsle enfekte olup olmadığı tespit edilecektir. Tedavi sürecinden sonra iyileşen birey bağış yapmadan önce mutlaka 14 gün bekleme İmmün Plazma Tedavisi Nedir? Covid-19 Sürecinde Nasıl Uygulanmaktadır?sürecinde olmalıdır. Plazma bağışı yapmadan önce tekrardan test yapılan ve sonucu negatif olarak belirlenen kişiler Kızılay’a başvuracaktır. Bu anlamda bağış öncesi başvuruda bulunan kişilerin klinik semptomları ortadan kalkmış olmalıdır.
Kan bağışından elde edilen plazma da aferez cihazıyla ayrıştırılıp diğer bileşenler kan bağışçısına geri verilecektir. Daha sonra alınan plazmaya birtakım testler uygulanıp tedavi için bekleyen kişilerin bulunduğu hastanelere ulaştırılacaktır.
Bağış yapacak olan kişide plazma alım işleminin hiçbir tehlike ya da riski yoktur. Virüs ile birlikte enfekte olan ve iyileşen bireylerden belirli aralıklar ile tekrardan plazma bağışı alınabilir. Bu sebeple tamamen iyileşen kişilerin tekrardan enfekte olmaması için 14 gün kuralı için hassasiyet göstermesi ve sosyal mesafeyi koruyup maske takması büyük önem taşımaktadır.
İmmün Plazma Tedavisi Riskleri Nelerdir? Plazma ve kan tedavileri 1900’lerin başından bu yana pek çok hastalığı tedavi etmek amacıyla kullanılmıştır ve bu yöntemle büyük başarılar elde edilmiştir. Daha önce hastalığı yenmiş bir bireyden alınan plazmaların diğer bir bireye nakliyle bireyin COVID-19’a yakalanma hali henüz test edilmemiştir. Fakat araştırmacılar böyle durumlarda riskin oldukça düşük olduğu kanısındadırlar. Zira plazma bağışçısı iyileştiğinden herhangi bir enfeksiyona yakalanma durumu söz konusu değildir. Fakat immün plazma tedavisi akciğer hasarı, alerjik reaksiyonlar ve nefes almada güçlük, Hepatit-B ve C, HIV gibi enfeksiyonların bulaşması tehlikelerini taşır. Bu tür enfeksiyonların bulaşma riski genellikle düşük bir orandadır. Çünkü bağışçıdan kan bileşenleri alınmadan önce herhangi bir risk oluşmaması açısından gerekli olan kan testleri yapılır. Bu kan testlerinin de olumlu olması sonucunda bileşenlerine ayırma işlemi yapılır. Böylelikle riskin en düşük seviyeye indirilmesi sağlanır. Bunlar haricinde tespit edilmiş olan bir risk söz konusu bile değildir. Tüm bunlar dikkate alındığında da oluşabilecek riskler uzmanlar aracılığıyla değerlendirilerek tedavi uygulanmaktadır.
İmmün Plazma Tedavisi Nedir? Covid-19 Sürecinde Nasıl Uygulanmaktadır?İmmün Plazma Tedavisinden Beklentiler Nelerdir?
İmmün plazma tedavisi, birçok salgın hastalıkta uygulamış olan etkili bir yöntemdir. Bu sebeple COVID-19 tedavisinde de kullanılması uzmanlar tarafından öngörülmüştür. Fakat tedavi sonrasında bir etki görülmemesi de beklenen olasılıklar arasındadır. Fakat uygulanan tedavi sonrasında kişilerin vücut dirençlerinin belli bir seviyede arttığı gözlenmiştir. Tedavinin uygulandığı kişilerden gelen sonuçlara göre de bu yöntem, COVID-19 tedavisinde kalıcı bir yöntem olarak kullanılabilir. Zaten immün plazma tedavisi, ön tedavi amacıyla dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan bir yöntemdir. Bu tedavinin bu İmmün Plazma Tedavisi Nedir? Covid-19 Sürecinde Nasıl Uygulanmaktadır?denli ön plana çıkmasının nedeni ise hastalığın viral kaynaklı olmasıdır. Çünkü viral hastalıkların kişinin vücudunda etki göstermemesi adına gerekli bağışıklığın oluşması gerekmektedir. İnsan vücudunda gerekli olan bağışıklık da kanda yer alan protein ve antikorlar ile kazanılır. Nakil ve viral enfeksiyonlar sonucu iyileşme gösteren hastadan alınan bileşenler hasta bir kişiye aktarılır ve antikorların virüsle mücadele etmesi beklenir. Böylelikle hasta bireyin vücudunda gerekli olan direnç elde edilmiş olunur.