24 Saat Güncel Haber Arama Motoru | Haber Scripti | Haber Yazılımı | Hosting

Anoreksiya Nevroza Nedir?

SAĞLIK

Anoreksiya Nevroza; psikolojik bir rahatsızlıktır. Günümüzde sıkça görülen bir vaka olup, erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Ve özellikle genç nesli etkisi altına almaktadır.

Anoreksiya Nevroza; psikolojik bir rahatsızlıktır. Günümüzde sıkça görülen bir vaka olup, erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülmektedir. Ve özellikle genç nesli etkisi altına almaktadır. Ergenlik döneminde kendini göstermeye başlayan bu ruhsal bozukluk; ileriki çağlarda, çok nadir görülebilmektedir. Aşırı zayıflık hastalığı olarak da adlandırılmaktadır.



Her bireyin bu hastalığı yaşama olasılığı vardır. Takıntılı ve psikolojik sorunlar yaşayan kişilerde görülebilmektedir. Günümüzde fit bir vücuda sahip olmak isteyen ve zayıflamak isteyen genç kızların karşılaştıkları bir vaka’dır. İleri boyutlarda ciddi fiziki hastalıklara yol açabilmektedir. Ruhsal açıdan da bu ciddiyet önem teşkil etmektedir. Hatta ilerlemiş vaka ölümle sonuçlanabilmektedir. Tedavisi çok zor olan bir hastalıktır. Yeni gelişen ve erken teşhis edilen vakalarda bile uzun tedavi dönemi gerektirmektedir. Ailevi bağları kopuk olan gençler, duygusal çöküntülere maruz kalanlar, anne, baba sevgisinden mahrum olanlar ve ilgi görmeyenler, toplumdan soyutlanan kişilerin, bu psikolojik rahatsızlığı yaşama olasılıkları bir hayli yüksektir.

Anoreksiya Nevroza vakası, kilosundan memnun olmayan ve zayıflamak için her türlü çareye sığınan genç kızları büyük oranda etkilemektedir. Bu hastalığı yaşayan kişiler, bu vakanın belirtilerine tanık olsalar da bunu diğer kişilerden gizlemek gereği duyarlar. Müdahale edileceklerinden çekinirler. Ve bu da bu hastalığın ilerlemesini, önüne geçilmez bir durum olmasına neden olur. Bu vaka’nın belirtileri yaşarken kişi çok zayıflar, fakat bunu kendi göremez, hala çok şişman olduğuna inanır ve dışarıdan gelen tepkilere rağmen kilo almak istemez, yardım etmek isteyenlere de karşı çıkar. Ve toplumdan, ailesinden, arkadaşlarından uzaklaşarak kendisini soyutlar. İçine kapanık, mutsuz, özgüvenini yitirmiş bir birey haline gelir.

Anoreksiya Nevroza hastalığının en sık görülen belirtisi; az yemek yeme, az uyumadır. Gözle görülür aşırı kilo kaybı ise en belirgin reaksiyonlar arasında yer almaktadır. Yorgunluk, içe kapanıklık, sürekli spor yapma, kilo almaktan korku duyma, sürekli şişman olduğunu düşünme, yemek yememek için birçok bahane bulma, zayıflamak için her diyet programını uygulama, hayatını zayıflamaya odaklama, sık sık değişik yemek yeme metotları geliştirme, çok zayıf olmasına rağmen aşırı kilolu olduğundan yakınma, diyet yiyecekleri ile hayatını devam ettirme, adet düzensizliği, kansızlık gibi olumsuz durumlar da sıkça görülen belirtilerdendir. Kişinin adet görme faktörü ortadan kalkabilir, bu da hormonel bozukluklara yol açabilmektedir. Kusarak zayıf kalmayı tercih etmek, bol kıyafet giymek, bayılma, baş dönmesi, zihin durgunluğu, kısa süre hafıza kaybı, baş ağrısı, soluk beniz, mükemmel bir fiziğe sahip olmasına rağmen, dış görünüşünden şikayetçi olmak, toplum içerisinde yemek yiyememe sorunu, soğuğa karşı hassasiyet, titreme, kaslarda güçsüzlük, çok yemek yediğinde kendinden utanmak ya da suçlu hissetmek, sinirlilik, depresyon halleri, ani duygu değişimleri, memnuniyetsizlik, mükemmeliyetçilik, yemek ortamında rahatsız ve huzursuz olma, sık sık kilo kontrolü yapma, yemek yememe cezası verme gibi belirtiler ise kişinin yaşamını olumsuz etkilemektedir.

Anoreksiya Nevroza; cilt bozukluklarına, tüylenmeye sebep olabilmektedir. Kısırlığa, uykusuzluğa, kalp krizine, kalp ritim bozukluğuna, böbrek yetmezliğine, kemik yoğunluğunda azalmalara, sindirim siteminin ve bağışıklık siteminin bozulmasına, saç dökülmesine, metabolizmanın yavaş çalışmasına, kabızlığa, mide yanmasına, şişkinliğe, nefes darlığı gibi birçok sağlık problemine zemin oluşturabilmektedir. Ve çoğu kez kişinin hayati fonksiyonlarının yitirmesine de neden olabilmektedir. Anoreksiya Nevroza vakası’nın iki türden oluşmaktadır. Aşırı yeme ve kusmanın görüldüğü tür ve Yemenin kısıtlandığı türdür. Aşırı yeme ve kusmanın görüldüğü türde, kişi kendisini kontrol edebilmektedir. Zayıflamak için müshil, idrar söktürücü gibi tıbbi fonksiyonlara gerek duymamaktadır. Zayıflamak için kusma eylemini tercih etmez. Bu türde birey yemeği oldukça sınırlandırmaktadır. Bu türün tedavisi kolaydır ve olumlu sonuçlar elde etmek mümkündür. Yemenin kısıtlandığı tür ise oldukça ciddidir. Kişi zayıflamak için müshil, kusma, idrar söktürücü gibi yollara başvurmaktadır. Az yese dahi kusarak yediklerini çıkartır. Ya da çok yiyerek kusma eylemini gerçekleştirir.



Anoreksiya Nevroza hastalığın tedavisi, vakanın derecesi ile orantılıdır. Uzmanlar, kişinin hastalığının ne derecede olduğunu tespit etmek ile başlar. Ve kişinin sağlıklı kiloya gelebilmesi için bazı yöntemlere başvurur. İlk önce kişiyi tedaviye ikna etmek için çaba gösterilir. Eğer hasta tedavi olmayı ret ediyor ise ve hastalık ilerlemiş durumda ise acilen hastaneye yatırılarak gözlem altına alınır. Kişinin beslenmesine dikkat edilir ve bu esnada psikolojik destek görmesi sağlanır. Bu hastalığın tedavisi uzun dönemi kapsadığı için ve vakanın kendini tekrarlama olasılığı yüksek olduğu için kişi hayatı boyunca, belirli aralıklar ile kontrol altına alınarak tedavi edilir.

kaynak bilgiustam

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.