24 Saat Güncel Haber Arama Motoru | Haber Scripti | Haber Yazılımı | Hosting

AİLEDE DİYABET ÖYKÜSÜ VARSA GELECEK NESİLLER İÇİN RİSK ARTAR

SAĞLIK

Kocaeli Şehir Hastanesi’nde görevli İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ensar Özmen, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında bilgilendirmelerde bulundu. Dr. Özmen diyabete neden olabilecek faktörler ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Kocaeli Şehir Hastanesi’nde görevli İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ensar Özmen, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında bilgilendirmelerde bulundu. Dr. Özmen diyabete neden olabilecek faktörler ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

DİYABET NEDİR?

Dr. Özmen ‘’Diyabet, insan vücudunda insülin eksikliği veya insülinin etkisindeki bozulmalara bağlı olarak kan şekerinin kontrol altında tutulamadığı beraberinde yağ ve protein metabolizmasında bozulma ile seyreden kronik bir hastalıktır.’’ tanımında bulundu.

YÜKSEK KAN ŞEKERİ DÜZEYİ ÇOKLU ORGAN BOZULMALARINA NEDEN OLABİLİR

İnsan vücudunun öncelikli olarak temel besin ve enerji kaynağı glukoz yani şeker olduğunu vurgulayan Dr. Özmen “Temel besin kaynağı olmasının yanı sıra kan şekerinin normal düzeylerinin üzerinde seyretmesi durumunda insan vücudunda hemen hemen tüm organ sistemlerinde bozulmalar gelişebilmektedir. Özellikle uzun yıllar boyunca süren kan şekeri yüksekliği başta kalp damar hastalıkları olmak üzere böbrek hastalıkları, hipertansiyon, sinir sistemi hastalıkları, göz hastalıkları, sindirim sistemi hastalıkları, tekrar eden inatçı enfeksiyonlar, iyileşmeyen yaralar gibi yaşamı olumsuz etkileyen hastalıklarda temel nedendir.” açıklamasında bulundu.

DİYABET BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şeker hastalığı olan bireylerde belirtiler sıralayan Dr. Özmen “Ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, çok su içme, gece idrara çıkma, çok yemek yeme veya iştahsızlık, kilo kaybı ve halsizlik gibi klasik belirtilerin yanı sıra bulanık görme, tekrar eden mantar enfeksiyonları ve dirençli enfeksiyonlar gibi belirtiler de görülebilmektedir." dedi.

DİYABET TANISI NASIL KONULUR?

Açıklamalarına devam eden Dr. Özmen, diyabet tanısı şüpheli veya diyabet ile ilişkili semptomların varlığında açlık kan şeker düzeyinin ölçülmesi, herhangi bir zamanda kanda şeker düzeyinin ölçülmesi, 3 aylık ortalama kan şekeri düzeyinin ölçülmesi ve şeker yükleme testi yapılarak tanı konulabileceğini sözlerinde vurguladı.

DİYABETTE TARAMA KİMLERE YAPILMALIDIR?

>1. ve 2. derece akrabalarında diyabet bulunan kişiler

> Fiziksel Aktivitesi düşük olan bireyler

>Daha önce kanda sınırda şeker yüksekliği saptanan bireyler

>35 yaş üzeri tüm bireylerde açlık kan şeker düzeyi ölçülerek 3 yılda bir tarama yapılmalıdır

DİYABETTE TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Beslenme tedavisi ve günlük fiziksel aktiviteyi arttırıcı davranış değişiklikleri prediyabetin, diyabetin ve diyabet ile ilişkili komplikasyonların önlenmesi ve tedavisinde tedavinin vazgeçilmez bileşeni olduğunun altını çizen Dr. Özmen “Ayrıca hap ve insülin tedavisinden de uygun görülen hastalarda yararlanılmaktadır” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.