"Masa başında çizilen sınırlar huzur vermedi"
"Masa başında çizilen sınırlar huzur vermedi"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Yüz yıl önce masa başında çizilen sınırların yüz yıl boyunca bölgeye huzur vermediğini hep beraber görüyoruz. Aynı hata yapılırsa huzur bir hayal olmaktan öteye gitmez" dedi. Gıda,...
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde düzenlenen ’Türkiye-İran 1. Tarım İş Forumu’na katıldı. Burada bir konuşma yapan Çelik, bu yıl İran’la ilişkiler bakımından son derece önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çekerek, "Geçtiğimiz Nisan ayında Sayın Cumhurbaşkanı Ruhani’nin Türkiye’yi ziyareti vesilesiyle düzenlenen ’Türkiye- İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin üçüncü toplantısında Sayın Hoccati’yle görüşmeler yapmıştık. Bu görüşmelerimizde Türkiye-İran Tarım Yürütme Komitesi’nin altıncısının Temmuz ayı içerisinde Ankara’da toplanmasıyla ilgili bir karar almıştık fakat 15 Temmuz gecesi Türkiye tarihin en büyük ihanetiyle karşı karşıya kaldı. Devletin en uç noktalarına kadar sızmış FETÖ unsurları tarafından planlanan bu darbe girişiminin milletimizin cesareti ve ferasetiyle kısa süre içerisinde etkisiz hale getirildi. 241 kardeşimiz şehit oldu, 2 bin 194 kardeşimiz ise yaralanarak gazi oldu. Bu meşhur hadise nedeniyle Temmuz ayında İran ile gerçekleştirmeyi planladığımız toplantıları yapamamıştık. Gecikmeli de olsa bugün bu buluşmayı gerçekleştiriyoruz" diye konuştu.
HEDEF, 30 MİLYAR DOLAR
"İran, Türkiye’nin Asya’ya açılan kapısı, Türkiye de İran’ın Avrupa’ya açılan kapısıdır" diyen Bakan Çelik sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu nedenle biz, Türkiye ve İran ekonomilerini rakip olarak değil, tarihi İpek Yolu’nda olduğu gibi birbirini tamamlayan iki büyük ve dinamik pazar olarak görmekteyiz. Bunun bir göstergesi olarak da göreceli üstünlüğe sahip olduğumuz ürünlerin ticaretini kolaylaştırıcı önlemleri içeren Türkiye- İran Tercihli Ticaret Anlaşması’nı 2014 yılında imzaladık. Bununla beraber İran’a yönelik ekonomik yaptırımların kalkmasıyla ikili ticaretimizin hızla yükseleceğine eminim. 2013 yılında 22 milyar doları bulan fakat geçen yıl 9.7 milyar dolara kadar gerileyen ikili ticaret hacmimizi Sayın Cumhurbaşkanımızın koyduğu 30 milyar dolar hedefine çıkarmak için her alanda olduğu gibi tarım alanında da çok yoğun bir çalışma içerisinde olmamızı gerekli kılmaktadır. 10 milyar dolara yakın bir ticaret hacmi içerisinde tarımsal ürün ticaretimizin payı 353 milyon dolara bu da sadece yüzde 3.6’dır. Tarım İş Forumlarının ikincisini düzenliyoruz aslında biz bakanlık olarak Tarım İş Forumlarının ilkini İran’da gerçekleştirecektik fakat 15 Temmuz dolayısıyla seyahat gecikince ilkini Gürcistan’da gerçekleştirdik. İş dünyamızın temsilcilerini Gürcistan’da, Gürcistan iş dünyasıyla, tarım sektörüyle buluşturduk. Ekonomi Bakanlığımız daha makro ölçekte ticari faaliyetleri dizayn ederken biz özellikle spesifik olarak tarım alanındaki tüm gelişmeleri ilgili partnerlerin birbirleriyle konuşmaları noktasında çok önemsediğimizi vurgulamak istiyorum."
"BEREKETLİ HİLALDEKİ İKİ KÖKLÜ MEDENİYETİN ÇOCUKLARIYIZ"
Türkiye ile İran’ın bereketli hilaldeki iki köklü medeniyetin çocukları olduğunu belirten Bakan Çelik, "Ancak maalesef yaşadığımız coğrafyanın günümüzdeki hali üzüntü ve endişe verici. Bir yandan bölgemizdeki siyasi krizler insani dramlara dönüşürken diğer yandan uluslararası toplum buna seyirci kalıyor ve hatta durumu daha da kötüleştirici adımlar atıyor. Geçmişte olduğu gibi bölgemizde yeni çatışma ve ayrışmalar çıkması için etnik ve mezhepsel farklılıklar kaşınıyor. Fakat biz biliyoruz ki Müslüman Müslüman’ın kardeşidir ve üzerinde oynanan büyük oyunu bozacak ferasete sahiptir. Elbette bölgemizdeki sorunlar öncelikle bizi ilgilendirir ve çözümlerin yolu da öncelikle bizim işbirliğimizden geçer bu nedenle farklılıklarımızı bir kenara koyup dayanışma içerisinde olmamız gerekiyor. Bakınız İran’la bizim sınırımız 560 kilometre ve 400 yıldır değişmemiş bulunuyor ama diğer komşulara baktığımız zaman, bölgedeki haritalara baktığımız zaman 100 yıl önce masa başında cetvelle çizilen sınırların 100 yıl bölgeye huzur vermediğini hep beraber görüyoruz. Bugün yine aynı hata yapılırsa, yani 100 yıl önce masa başında cetvelle çizilen sınırlar çizilmeye devam edilirse huzur bir hayal olmaktan öteye gitmez. Onun için bu bölgenin sorunlarının bölgede yaşayan bölgedeki iki köklü devletin omuzlarında çok ciddi sorumluluklar yüklediğini bilerek bu toplantılarda bulunuyoruz. Bu bölgede varlığımızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
"EKONOMİMİZ SON 27 ÇEYREKTİR KESİNTİSİZ BİR ŞEKİLDE BÜYÜMEKTEDİR"
Toplumun dezavantajlı kesimlerinden olan çiftçilerin refahı, ülkelerin ve bölgenin geleceğinin birlikte çalışmayı gerekli kıldığını vurgulayan Bakan Çelik, "İklim değişikliği, azalan tarım arazileri ve su kaynakları ile hızla artan dünya nüfusu gibi faktörler nedeniyle önümüzdeki süreçte gıdaya erişim çok daha güçleşecek. Bu nedenle dünyada pek çok tarım ürününün ana vatanı olan bu toprakları daha verimli kullanmak sadece vatandaşlarımıza karşı değil, tüm insanlığa karşı bir sorumluluğumuzdur. İran’la özellikle Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve D-8 olmak üzere uluslararası platformlarda tarımın önemini öne çıkaran çalışmalarda işbirliği içinde olduğumuzu belirtmek istiyorum. 2008 yılında başlayan küresel ekonomik kriz sonrası toparlanma geniş bir zamana yayıldı ve 2008 sonrasında gerek sosyal gerek siyasal birçok soruna 2008 krizinin neden olduğunu ve hala bu kırılgan sürecin devam etmekte olduğunu hep beraber izliyoruz. Küresel ekonominin bu yıl ortalama yüzde 3.2 civarında büyüyeceği öngörülüyor. Bölgesinde yaşanan sorunlara rağmen Türk ekonomisi 2015 yılında yüzde 4, bu yılın ilk yarısında ise yüzde 3.9 büyüyerek dünya ortalaması üzerindeki pozisyonunu muhafaza etmektedir. Bu büyüme oranıyla Avrupa Birliği 16 üyesinden daha hızlı büyüme kaydettiğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Küresel ekonomideki risklere bölgemizde ve ülkemizde yaşanan tüm şoklara rağmen ekonomimiz son 27 çeyrektir kesintisiz bir şekilde büyümektedir. 2009 yılından bu yana ekonomik büyümemiz yılda ortalama yüzde 5.3 olarak gerçekleşmiştir" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE, AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TARIMSAL GÜCÜ"
Türkiye’nin 54.7 milyar dolarlık tarımsal gayri safi milli hasılasıyla Avrupa’nın en büyük tarımsal gücü haline geldiğinin altını çizen Bakan Çelik, "Ülkemiz 192 ülkeye bin 681 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir ülke haline gelmiş ve tarımsal ihracatımız 16. 8 milyar dolara yükselmiştir. Elbette bunları yeterli görmüyoruz, Cumhuriyetimizin 100. yılında yani 2023 yılında belirlediğimiz hedefler var. Bu hedefler; 150 milyar dolarlık tarımsal hasıla ve 40 milyar dolarlık tarımsal ihracat. Bu hedeflere ulaşmak için gece gündüz demeden yoğun bir şekilde çalışmalarımızı sürdürdüğümüzü ve sürdüreceğimizi belirtmek istiyorum. Kısa bir süre önce Başbakanımızın açıkladığı Milli Tarım Projesi ile kaynaklarımızı daha verimli ve etkili kullanarak tarımsal üretimimizi çok daha iyi noktalara taşımayı hedefliyoruz. Böylece ihtiyaçlara ve artan tüketime cevap verecek bir tarımsal üretim planlamasına da geçmiş olacağız. Ürünlerimizi dünyaya pazarlamak için bakanlık bünyesinde ’Dış Pazar Stratejileri Çalışma Grubu’ oluşturduk ve sektör toplantıları yapmaya başladık. Ayrıca bakanlığımızın yurtdışı teşkilatını da güçlendirmek suretiyle tarımsal ticaretimizi milimetrik takip edecek ve yeni pazarlara giriş için iş adamlarımıza destek olacağımızı da belirtmek istiyorum" açıklamalarında bulundu.
TARIM MÜŞAVİRLİKLERİ
İleriki süreçlerde aralarında Tahran’ın da bulunduğu bazı başkentlerde tarım müşavirliğinin açılacağını söyleyen Bakan Çelik, "Türkiye ve İran rekabetle küçülmek yerine işbirliğiyle büyümeyi tercih eden iki komşu ülkedir. 160 milyonluk toplam nüfusa ve 100 milyar doları aşkın toplam tarımsal hasılaya sahip bu iki ülkenin işbirliğiyle oluşturacağı sinerji, bölgenin huzur ve barışı için son derece önemlidir. İkili düzenlediğimiz Türkiye-İran Tarım İş Forumu’nun ticari ilişkilerimize birçok alanda bitkisel üretimden hayvansal üretime, nakliyesinden ambalajına varıncaya kadar tarımın her alanında bu ilişkilerimize ivme kazandıracağına inanıyorum" değerlendirmelerinde bulundu.
Bakan Çelik’in konuşmasının ardından, hediye takdimi yapıldı.
(İHA)