"İnşaat sektörü güçlü olmayı sürdürecek"
"İnşaat sektörü güçlü olmayı sürdürecek"
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Lübnan’daki İş Birliği Fırsatları" başlıklı toplantıda Lübnanlı yatırımcılara hitaben yaptığı konuşmada, "Bu ülkede iş imkanı, yatırım imkanı var. İnşaat sektörü bu ülkede gerçekten...
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde Wyndham Grand Otel’de düzenlenen “Türkiye-Lübnan İnşaat Sektörlerinde Üçüncü Ülkelerde İşbirliği” toplantısı kapsamında düzenlenen "Lübnan’daki İş Birliği Fırsatları" başlıklı toplantıda konuştu. Şimşek, oldukça zorlu küresel ekonomik gelişmelerin yaşandığını dile getirerek, bütün dünyadaki ekonomik büyümeyi engelleyen bir tuzağın söz konusu olduğunu, küresel ticaretin ikinci dünya savaşından beri ilk kez küresel gayri safi milli hasıladan daha az büyüme hızı yakaladığını aktardı.
Birkaç yıl önce Türkiye’nin büyük bir hayale sahip olduğunu belirten Şimşek, "Serbest ticaret mümkün olacaktı. İnsanların serbest dolaşımı, Suriye, Ürdün, Lübnan, Türkiye... Bu listeyi uzatabiliriz. Ancak bu hayal alt üst oldu yaşanan gelişmeler nedeniyle" diye konuştu.
Bölgede artık işlem görmeyen bazı devletlerin olduğunu, terör faaliyetlerinin bulunduğunu, milyonlarca insanın yerinden, yurdundan edildiğini dile getiren Şimşek, ancak umutların korunması gerektiğini belirtti. Avrupa Birliği’nin ikinci dünya savaşının küllerinin üzerine, birçok acı ve yıkım sürerken inşa edildiğini ve şu anki refahın yakalandığını kaydeden Şimşek, Orta Doğu’nun çekişmeleri bir kenara bırakması, biraz daha demokratikleşmesi, daha fazla reform hayata geçirmesi ve serbest ticareti sağlamasıyla refahı artırabileceğini bildirdi.
‘’Bölgede yapıcı bir rol üstlenmek istiyoruz’’
Türk ekonomisinin ölçeklenebildiğini, 80 milyona dayanan nüfusu ile kişi başına düşen gelirin 9-10 bin dolar civarında olduğunu belirten Şimşek, Türkiye’nin bu bölgede yapıcı bir rol üstlenmek istediğinin altını çizdi. Türkiye’nin Müslüman ve laik bir ülke olduğunu belirten Şimşek, "Bizim petrolümüz ve gazımız yok Lübnan gibi. Ancak refah düzeyimiz yüksek. Sonuçta bu refah düzeyini başarmak, bunu herhangi bir doğal kaynağa bel bağlamadan yapmak çok önemli. Özek sektörle, müteşebbisle, hukukun üstünlüğüyle bunun yapılması çok önemli. Bu yılların birikimi" dedi.
Şimşek, Türk demokrasisinin darbe girişimi öncesine kıyasla çok daha güçlü hale geldiğini kaydederek, Türkiye’nin yaşadığı kötü deneyimlerin arkasındaki güç odağı olan grubun ülke ile ilgili olumsuz haberler yaptığını söyledi.
Yatırım çağrısı
Lübnanlı yatırımcılara yatırım çağrısında bulunan Şimşek, "Bu ülkede iş imkanı, yatırım imkanı var. İnşaat sektörü bu ülkede gerçekten çok önemli ve önümüzdeki dönemde de güçlü olmayı sürdürecek. Çünkü demografik açıdan değişimler oluyor, aileler küçülüyor. Kentsel dönüşüm sürecine girmesi gereken 6,5 milyon ev var depreme dayanıklı olması için. 6,5 milyon hane daha eski standartlarına göre inşa edilmişti. 1999 depreminden önce inşa edilmişti. Kentsel dönüşüm için ciddi fırsat var. Bir de iyileştirme, rehabilitasyon çalışmaları var. Hükümetimiz oldukça iyi, dengeli çok sayıda fırsat sunuyor. Özellikle Türkiye’ye geldiğinizde kamu-özel ortaklıklı projelerin başarılı bir şekilde gerçekleştiğini görüyorsunuz" dedi.
DEİK Türkiye - Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı da, hem Türkiye’deki hem de Lübnan’daki yatırımcıların ülkeler arası ekonomik ortaklığa önem verdiğini belirterek, "Hedeflerimiz zorlu ve zorlu olmaya devam edecek ama ekonomik ilişkilerimizin gelişmesi artık daha fazla önem taşıyor. Bu toplantılar ve ikili görüşmeler sayesinde aramızdaki ilişkinin ivmesi hız kazanacak" dedi.
Toplantıya Başbakan Şimşek’in yanı sıra DEİK Yönetim Kurulu Üyesi, Orta Doğu ve Körfez İş Konseyleri Koordinatör Başkanı ve Türkiye-Lübnan İş Konseyi Başkanı Rona Yırcalı, ICC Lebanon Başkanı ve Lübnan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Wagih Bizri ve Lübnan Müteahhitler Birliği Başkanı Maroun Helou katıldı.
(İHA)