24 Saat Güncel Haber Arama Motoru | Haber Scripti | Haber Yazılımı | Hosting

Kalaycılar, çelik ve alüminyumdan şikayetçi

KAYSERİ

Develi ilçesinde sezonluk olarak kalaycılık mesleğini yapan Ferdi Tokgöz, çelik ve alüminyum malzemelerin üretilmesiyle birlikte kalaycılık mesleğinin de zora girdiğini söyledi.Edirne’den Kars’a kadar ata ve dedelerinden kalan kalaycılık...

Develi ilçesinde sezonluk olarak kalaycılık mesleğini yapan Ferdi Tokgöz, çelik ve alüminyum malzemelerin üretilmesiyle birlikte kalaycılık mesleğinin de zora girdiğini söyledi.
Edirne’den Kars’a kadar ata ve dedelerinden kalan kalaycılık mesleğini yapmaya çalıştığını söyleyen Ferdi Tokgöz, (Yaz ve kış bu mesleği yapmaya çalışıyoruz. Çelik ve alüminyum ev eşyalarının üretiminin artması bizim işlerimizi de zora soktu" dedi.
Kalaycılık mesleği ile bir nevi geri dönüşüm yaptıklarının altını çizen Ferdi Tokgöz, "Bakır eşyaların hurda olarak kullanılmasına da karşıyım. Çünkü bakır eşyalar bizim ekmek kapımız. Biz kalaycılık yaparak bu bakır eşyaların yeniden kullanılmasını sağlıyoruz. Bakır eşyalar en çok Kayseri, Aksaray ve Nevşehir illerinde kullanılıyor. Her altı ayda bir bu bakır eşyalar kalaylanıyor" diye konuştu.
KALAYCILIK NEDİR?
Kalaycılık bakır gereç üretiminin zorunlu kıldığı, onun ayrılmaz bir parçası olan başka bir zanaattır. Bakır araç ve gereçlerin korunması için, onların belirli aralıklarla kalaylanması gerekir. Kalay, sürekli kullanım ve ısıtma nedeniyle ortaya çıkan bakır korozyonu ya da bakırın saklanan yiyeceklerle etkileşime geçmesi sonucunda meydana gelebilecek zehirlenmelere karşı, açığa çıkacak bakır oksiti ve bakır sülfatı gibi bakır tuzlarını bloke ederek korunma sağlayan madenî bir malzemedir. O nedenle nerede bakırcılık gelişmişse, aynı zamanda orada kalaycılık da gelişmiştir. Kalay işi, bakırdan yapılmış bir gerecin yüzeyine, ak kurşun olarak adlandırılan, parlak kül rengindeki gümüşe benzeyen bir maden olan kalayın eritilerek dökülmesi biçiminde uygulanan bir tür kaplamacılıktır. Çinko, alimünyum, çelik ve plastik mutfak ve hamam gereçlerinin yaygınlaşmasıyla bakırcılığın gerilemesine koşut olarak, kalaycılık da gerilemiş ve yok olmaya yüz tutmuştur.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.