24 Saat Güncel Haber Arama Motoru | Haber Scripti | Haber Yazılımı | Hosting

SGK çalışanları ve EYT'liler

GENEL

Sürekli çıkarılan vergi, prim aflarıyla beraber Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ve diğer işlerini de yetiştirmek için mücadele veren SGK çalışanlarının iş yavaşlatması, iş bırakması gibi durumların çok sık yaşanmaması için seslerinin duyularak ferahlatıcı çözüm bulunması gerekmektedir.

Hepimizin bildiği gibi Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Emeklilikte Yaşa Takılanlarla EYT ilgili düzenlemeleri içeren “Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” kabul edilerek yasalaştı.

Bakanlık, "Vatandaşlar yasanın yürürlüğe girmesinin ardından başvuruda bulunabilecek ve başvuruyu takip eden ay maaşları hesaplarına yatacak" açıklamasını yapmıştı.

Düzenlemeden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi yararlanacak. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanlar, yaş sınırı bulunmaksızın, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur ayrımı gözetilmeden emekli olabileceklerdi.

Beklenen gün gelmesiyle bir yoğunluk bir koşturma başladı.

Vatandaşlar sabırsızlık içinde emekli aylığı bağlanacağı günü bekliyorlar

SGK çalışanları bir yandan yoğun mesai yaparak vatandaşı memnun etme derdinde olup diğer yandan seslerinin duyulmasını istiyorlar.

Dosyalar bağlanıyor, inceleniyor bu iş hata kabul etmiyor.

Emeklilik işlemlerinde en ufak bir hata yıllar sonra meydana çıkabiliyor.

Anlayacağınız biraz titizlikle çalışmak gerekiyor. Genel anlamda belki tek bir enter tuşuyla bu işlerin olacağını düşünenler biraz sabırlı olun bu işler tek tuşla olmuyor!

 “Doğumdan ölüme, hatta ölüm sonrası bile 100 milyondan fazla vatandaşımıza hizmet veren SGK personeli, şu anda eksik personel ile günlük rutin işlerine ek olarak iş yükünü kat kat artıran EYT, sigorta prim yapılandırma gibi vatandaşlarımızın taleplerini yetiştirebilmek ve yine vatandaşların mağdur olmaması için hafta sonu, sabah akşam demeden büyük fedakarlık ve özveriyle görevlerini ülke genelinde yapmaya devam ediyorlar. Genel olarak bakınız sosyal güvenlik merkezleri önü mahşeri kalabalığa dönüşmüş durumda..

İstanbul'da son çalıştığı iş yeri Fatih, Beyoğlu, Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Esenler, Güngören ve Sarıyer bölgesinde çalışanların emeklilik işlemlerini yapan SGK Unkapanı Sosyal Güvenlik Merkezini kurum çalışanlarının EYT ile iş yüklerinin arttığını söyleyerek iş bırakma eylemi yaptığı gün ziyaret etme şansına sahip oldum.

İstanbul'da 4 yaşlılık aylığından 1 ini Unkapanı SGM bağladığından sürekli yoğun olan bir kurum olduğunu kapısından geçerken görüp duysam bile bu kurumun içine girmek yine yoğun olduğu bir dönemde üstelik iş bırakma eylemi yapıldığı gün oldu.

Aylık 2500 yaşlılık aylığı talebi alıp 1900 aylık bağlayan, Bu ay EYT kapsamında 104670 talep alıp, bugün itibariyle 8452 aylık bağlayan üstelik içinde bulunduğumuz Mart ayı için 12 bin ile kapatmayı öngören Unkapanı SGM İstanbul'da ölüm aylığı olarak ayda 3 bine yakın aylık bağlayan bir kurum.

İstanbul'da 2 ölüm aylığından 1 ini Unkapanı SGM bağladığı biliniyor olsak da diğer yandan ülkemizle 34 ülke arasında sözleşme aylığı da bağlanmaktadır. Bu sözleşme işlemlerini de İstanbul'da sadece Unkapanı SGM yapmaktadır.

Bunu da 120 personelle yüzde 40 norm kadro ile yapıyor. Maalesef İstanbul'da 100 personelle yapılacak iş 42 personelle yapılmaya çalışılmaktadır. Türkiye geneli dört işçiden biri İstanbul'da iken kurumdaki 7 çalışan personelden biri İstanbul'da görev yapmaktadır. Bunca iş yükü olan bir kurumda personel 11300 tl maaşla çalışmakta ek mesaiye kaldığı zaman en düşük mesai 27 tl almaktadır.

Doğumdan ölüme varıncaya kadar omuzlarında çok fazla yük bulunan ve vatandaşın beklentisi çok olan devamlı mevzuatları değişen SGK çalışanlarının emeğinin karşılığının düşük olması iş yükü altında adeta ezilmesi inanın çok üzücü.

SGK çalışanları açlık sınırındaki bir ücretle 85 milyon vatandaşa hizmet etmektedir. 2012 yılında yayınlanan 666 sayılı kanun hükmünde kararnameyle daha önceden SGK çalışanlarının almakta olduğu yılda 2 asgari tutarındaki ikramiye ile kimi ek ödemeler, sözde eşit işe eşit ücret adı altında kaldırılmıştı.

Sürekli çıkarılan vergi, prim aflarıyla beraber Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ve diğer işlerini de yetiştirmek için mücadele veren SGK çalışanlarının iş yavaşlatması, iş bırakması gibi durumların çok sık yaşanmaması için seslerinin duyularak ferahlatıcı çözüm bulunması gerekmektedir.

Türkiye genelinde SGK merkezleri arasında özellikle ay ay maaş bağlanması, dosya sorgulamada merkezlerin yazışmalara cevap verme zamanları kamuoyu ile kurum tarafından istatistik yapılarak paylaşılması hem çalışanları ekipçe mutlu edecek hem de motive edecektir. Unutmamak gerekir ki “Başarı ekip işidir.”

Emeklilikte Yaşa Takılanlar EYT başlamasıyla kısa sürede emekli maaşı bağlananların sayısının bundan sonraki süreçte de zor olan dosyalar içinde geçerli olmasını temenni ederim.

Türkiye genelinde (EYT) sonrası kurum ışıkları geç saatlere kadar yanık olup saat gözetmeksizin mesai yapan fedakâr SGK çalışanları Allah kolaylık versin.

Kalın Sağlıcakla,

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.