24 Saat Güncel Haber Arama Motoru | Haber Scripti | Haber Yazılımı | Hosting

Sakarya Üniversitesi'nde "Deprem Çalıştayı" Gerçekleştirildi

GENEL

Sakarya Üniversitesi'nde deprem tehlikesi üzerine hazırlanan TÜBİTAK projesinin sonuç çıktıları düzenlenen çalıştayla paylaşıldı.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi Fuat Sezgin Salonu'nda gerçekleşen "Deprem Çalıştayı"nda, TÜBİTAK destekli "Türkiye’de Zaman Bağımlı Deprem Gerilme Etkileşimlerinin Modellenmesi ve Deprem Tehlikesi Üzerine Çıkarımlar" projesinin sonuçları anlatıldı.

SAÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Utkucu koordinasyonunda gerçekleşen çalıştayda Utkucu ”Türkiye'deki deprem gerilme tehlikelerine ilişkin yürüttükleri projeyi başarıyla sonuçlandırdıklarını” dile getirdi.

Üç farklı oturumda gerçekleştirilen çalıştayın ilk oturumunda projenin sonuçları anlatıldı. Prof. Dr. Levent Gülen başkanlığında yapılan ilk oturumda; SAÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat Utkucu “Türkiye’de Zaman Bağımlı Deprem Gerilme Etkileşimlerinin Modellenmesi ve Deprem Tehlikesi Üzerine Çıkarımlar” projesinin sunumlarını gerçekleştirdi.

Oturumun ardından Anadolu Ajansına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Murat Utkucu, elde edilen sonuçlarını makaleye çevirdiklerini, çalıştaylarla akademisyen ve uzmanlara aktardıklarını belirten Utkucu, bu sonuçları yaygınlaştırmak istediklerinden bahsetti.

Proje devam ederken 6 Şubat depremlerinin meydana geldiğini anımsatan Utkucu, o bölgedeki gerilme yükünü projede gösterdiklerini anlattı.

Doğu Marmara'da da bir gerilme olduğunun herkesin bilgisi dahilinde bulunduğuna işaret eden Utkucu, "Gerilme yüklerini modelliyoruz ve bu şekilde fayların ne durumda olduğu hakkında fikir edinmeye çalışıyoruz. İşte Doğu'da, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde Yedisu, Batı'da da Marmara Denizi altında önemli ölçüde fayların gerilme yüklediğini kendimiz de bu projede yaptığımız hesaplarla ortaya çıkardık." dedi.

Utkucu, yaptıkları çalışmaları akademisyenler ve uzmanlarla paylaşıp onların görüşlerini, önerilerini alarak yeni çalışmaları şekillendirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Projenin sonuçlarını TÜBİTAK'a sunduklarını ve kabul edildiğini aktaran Utkucu, yurtiçinde ve yurt dışında farklı toplantılarda bu çalışmaları anlatmaya devam edeceklerini kaydetti.

Utkucu, çalıştaya ülke içinden farklı üniversitelerden akademisyenlerin gelerek katkı sunduğunu sözlerine ekledi.

Çalıştayın ikinci oturumunda Prof. Dr. Şerif Barış başkanlığında “6 Şubat 2023 Pazarcık ve Elbistan (Kahramanmaraş) Depremleri” başlığıyla gerçekleştirildi. 

 Çalıştayın son oturumunda ise Prof.Dr. Fadime SERTÇELİK başkanlığında “Sismolojik Çalışmalar” konusu ele alındı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.