Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Araştırma Dekanlığının katkılarıyla “Ağ Bilimi Semineri” adlı program düzenlendi. Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen seminerde yapay zeka, ağ bilimi vb. konular hakkında katılımcılara bilgiler verildi.
Prof. Dr. Necmi Gürsakal, seminer programında, biyografisini anlatarak yazdığı kitaplardan bahsetti.
Gürsakal konuşmasında ağ bilimi kavramının tarihçesinden bahsederek, ağ biliminin Albert Einstein dahil pek çok bilim adamının yapmış olduğu çalışmalarla günümüze kadar gelişme göstererek geldiğini ifade etti. Günümüzde internetin gelişmesine vurgu yapan Gürsakal, “Bugün kitap üzerinden para kazanmak mümkün değil, her şey internet üzerinden olduğu için bilgiye erişmek daha kolay oluyor. Bana kitap yazmasını kimse öğretmedi, yaklaşık 9 yıl boyunca köşe yazarlığı yaptım onu da kimse öğretmedi” ifadelerine yer verdi.
Doğal sistemlerin görüntülerinin, altta yatan konunun topolojik özellikleri hakkında önemli bilgileri ortaya çıkarabilecek ağ benzeri yapı modellerini temsil edebildiğini ifade eden Gürsakal, bununla birlikte görüntünün kendisinin bir ağın resmi bir tanımını sağlamadığını bunun yerine bu bilgilerin ham görüntü verilerinden uygun şekilde çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Yapay Zeka’nın işleyişi hakkında bilgiler veren Gürsakal, yapay zekanın tıpkı beyin gibi metin odaklı değil de gözlem ve etkileşimlerle daha verimli çalıştığını belirterek şunları söyledi; “Metin okurken veya dili sindirirken, insan beyni bilgiyi saniyede yaklaşık 12 bayt hızla işlerken, gözlemler ve etkileşimlerden elde edilen duyusal girdiler beyinde saniyede yaklaşık 20 megabayt hızla işlenir. Dikkat ederseniz 20 megabayt, 12 baytın 1666 katına eşittir. Bu nokta önemli, çünkü bize eğitimde de bu kadar çok metin kullanılmasının doğru olmadığını hatırlatıyor. Beyine metin yerine duyusal girdiler, gözlemler ve etkileşimler vermeyi becerdiğimizde beynin ve yapay zekanın bu verileri sindirmesi 1666 kat daha fazla olacak.”
Seminere Prof. Dr. Necmi Gürsakal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Seminer programı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.