Antalya’da, Spinal Muskuler Atrofi (SMA) olarak bilinen ve kasların kuvvetsizliğine ve erimesine yol açan hastalığa yakalanan 19 aylık Arife Yıldırım’ın annesinin sosyal medyada hastalığa duyarlılık oluşturmak amacıyla paylaştığı görüntüler Sağlık Bakanlığını harekete geçirdi.
Antalya’da yaşayan Teslime - İsmail Yıldırım çiftinin ilk çocukları Arif’e Yıldırım’a 4 aylıkken tedavisi olmayan, kasların kuvvetsizliğine ve erimesine yol açan, ’Spinal Muskuler Atrofi’ teşhisi konuldu. 18 aylık olan Arife bebeğin tedavisine destek için Antalya Valiliğince açılan hesaba üst limit 100 bin TL olan yardım hesabı açıldı. Arife bebek için gönüllü olanlar sosyal paylaşım sitelerinden de ’Arife için el ele’ sayfası aracılığıyla paylaşımlarda bulundu. Kısa sürede küçük Arife için 100 bin lira toplandı.Öte yandan anne Teslime Yıldırım, dün öğleden sonra yüksek ateş şikayetiyle tedavisinin de sürdürüldüğü Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’ne başvurdu. Tüm tetkikleri yapılan küçük Arife’nin, zatürre şüphesiyle servise yatışını yaptı.
Zor bir bakımı olan küçük Arife’nin annesi Teslime Yıldırım, Türkiye’de hem hastalığa dikkat çekmek ve devletin bu tür hastalara daha çok yardımda bulunması için bir video kayda aldı. Kızını görüntüleyen anne Yıldırım, sosyal medya hesabından bu görüntüleri paylaşınca, konu İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’na ulaştı.
Küçük Arife’nin 4 aylıktan itibaren hastalığının tanısını koyan ve itina ile tedavisine devam eden Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, konunun ardından bir basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan SMA hastası 19 aylık Arife Yıldırım’ın takibini yapan AÜ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Acil Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Nilgün Erkekli, evde ateşi çıkan bebeğin öğleden sonra saat 16.00 gibi acil servisten hastaneye giriş yaptığını aktardı.
Bebeğin ateşinin tespiti üzerine gerekli tetkiklerin yapıldığını dile getiren Erkekli, “Hastamız kronik kas yetersizliği olan bir hastamızdır. Bu tip hastalar teknolojik desteklerle yaşatılıyor. Bu hastamızda solunum cihazına bağlı, beslenme destekleri devam ediyor. Kronik olan bir hastada enfeksiyon rahatsızlıkları görülebiliyor ve daha ağır seyrediyor. Bu hasta ateş nedeniyle geldiği acil serviste kabul edilip, ilk değerlendirmeleri yapıldı. Gerekli tetkikleri yapılmış ve zatürre olabileceği şüphesi ile servise alınmıştır. Önlenemez, ağır olan ve farklı bir tablosu olan hasta değil” dedi.
“Tedavisine devam ediliyor”
Küçük Arife’nin tedavisini yürüten Çocuk Sağlığı ve hastalıkları Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Banu Nur, 4.5 aylığından itibaren hastalığı belirlediklerini ve takibini yaptıklarını belirtti.
Küçük Arife’nin hastalığının Türkiye’de kesin tedavisinin yapılamadığını ve dünyada ise çeşitli araştırmaların devam ettiğini ifade eden Yrd.Doç. Dr. Banu Nur, “Biz hastanın tedavisine devam ediyoruz. Ateşlenme ve enfeksiyon nedeniyle bize geldi. Aile tarafından bakımı yapılan bir hasta ve acilden servise alındıktan sonra da süreçte bir aksaklık yaşanmadı. Hastanın tüm tedavileri yapıldı. Hastanın ailesinin paylaştığı video şeklinde herhangi bir durumu yoktur. Hastanın ateşi vardır ama 38.2 olduğu zaman düşürülmüştür. Tedavi bu şekilde devam edecektir. Ailenin özel oda talebi ise mevcut ortamda hazırlanamadı. Çünkü daha ağır durumu olan hastalar kalmaktadır. Yoğun bakımda değil, serviste tedavisine devam ediliyor. Uygun yer olduğu noktada özel oda isteği de yerine getirilecektir” dedi.
Arife’nin hastalığının özel olduğunun altını çizen Yrd.Doç.Dr. Nur, olabildiğince itinalı şekilde tedavisine devam ettiklerini kaydetti.
Arife’nin ailesinin görüntüleri sosyal paylaşım sitesinde paylaştıktan sonra geniş bir araştırma yaptıklarını vurgulayan Başhekim Prof.Dr. Bülent Aydınlı, hasta ve yakını ile görüşüldüğünü belirtti.
“Annenin istekleri”
Anne Teslime Karlıdağ Yıldırım’ın kronik hastalığı olan bir çocuğu olduğunu aktaran Prof.Dr. Aydınlı, “Bu zor bir iş, hayat boyu bakım gerekiyor. Bir notada aile sıkılacak bunalacak ve birilerinden yardım isteyecek. Bunda herhangi bir sıkıntı yok. Görüştüklerinde annenin, bizi acilde hekim karşılasın, hastanın başında her zaman hekim ve hemşire durmasını istiyor. Bunun yanında özel oda talep ediyor. Özel odalara durumu daha ağır olan hastaları alıyoruz. Acilden giriş yapan hastanın tüm tedavileri itina ile yapılmıştır. Görüntülerde bebeğin boğazındaki delikten bir cihazla nefes aldığı görülüyor. Hasta tertemiz, herhangi bir sıkıntı yok. Damar yolları açılmıştır. Hasta yakınını anlıyoruz” dedi.
“İş yapamaz duruma geliriz”
Annenin paylaştığı bir videoda SMA hastalığına dikkat çekmek istediğini söyleyen Prof. Dr. Aydınlı, “’Bunun tedavisi var, devletin ilgisini hastalığa çekmesini istedim’ diyor. Ama kullanılan yöntem sıkıntılı. Tüm hastalar aynı yöntemi yapsa, burada iş yapamaz duruma geliriz. Aileye Allah sabır versin. Eksik tedavisi yok. Problemsiz şekilde hastanın tedavisi devam etmektedir” şeklinde konuştu.
(İHA)