Cami 20 yıldır tamamlanamıyor

Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Cami Mahallesi’nde 20 yıl önce petrol istasyonu yanında yapımına başlanan cami, “camilerin petrol depolarına en az 50 metre uzaklıkta” bulunmasını öngören yasal değişiklik nedeniyle tamamlanamıyor.Cami...

banner279
27 Ağustos 2016 Cumartesi 18:53
Cami 20 yıldır tamamlanamıyor
Adıyaman’ın Kahta ilçesine bağlı Cami Mahallesi’nde 20 yıl önce petrol istasyonu yanında yapımına başlanan cami, “camilerin petrol depolarına en az 50 metre uzaklıkta” bulunmasını öngören yasal değişiklik nedeniyle tamamlanamıyor.
Cami Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Caddesi üzerindeki petrol istasyonu yanında 1996 yılında cami yaptırmaya başlayan Yurdakul Petrol İstasyonu sahibi Dedo Yurdakul, camiyi tamamlayamadı. Kaba inşaatı tamamlanan cami, daha sonra çıkan yasalar nedeniyle bitirilemedi. İnşaata başlarken yasaların belirttiği şartlara göre çalışmaya başladıklarını belirten Dedo Yurdakul, ancak inşaat bitmeden bazı yasaların değiştiğini söyledi. Caminin geri kalan eksiliklerini tamamlayıp faaliyete geçirmek istediğini belirten Yurdakul, “Biz, Necmettin Erbakan döneminde bu petrol istasyonumuzun inşaatına başladık. Bize iki tane proje verdiler. Birisi petrolün, diğeri de caminin. Biz her iki projenin inşaatına başladık. Bir petrol istasyonunun ruhsatının alınması için petrol istasyonunda bir cami ya da mescidin kurulması şartı aranıyordu. Biz de yasaların belirttiği hususa istinaden petrol istasyonumuzun ve camimizin inşaatına başladık. Petrolün ruhsatını aldık. Camimizin kaba kısmı bittikten sonra ince işleri olan sıva, boya ve pencereleri kaldı. Cami inşaatı devam ederken daha sonra yasalar değişti. Yeni yasaya göre ‘camilerin, petrol depolarına yakınlığının 50 metrenin üzerinde olması gerekiyor’ deniliyordu. Ama biz hem petrolün hem de caminin inşaatını yapmaya başlarken böyle bir yasa yoktu” dedi.
Yurdakul, “Biz şimdi kaba inşaatı tamamlanan camimizin ne eksiklerini tamamlayabiliyoruz ne de yıkıp başka yerde yapabiliyoruz. İki arada bir derede kaldık. Yetkililer müsaade ederlerse biz camimizin geri kalan eksikliklerini 6 ay içinde tamamlayıp faaliyete geçirmek istiyoruz. Biz camiyi yıkamayız. Çünkü cami yıkmak doğru bir şey değil. Caminin geri kalan eksiliklerini tamamlayıp faaliyete geçirmek istiyoruz. Fakat bu defa da yasalar izin vermiyoruz. Artık ne yapacağımızı bilemiyoruz. Yetkililerin bu konuya bir el atmasını bekliyoruz. Yasalara göre ille de yıkılması gerekiyorsa da yetkililer gelip yıksın. Yeni yasaya göre caminin nerede yapılması gerekiyorsa biz de orada yeni camimizi yapalım” diye konuştu.
Petrol İstasyonu Müdürü Tahsin Cici ise, “İnşaat için gerek bütün şartları yerine getirerek bu petrol ve caminin inşaatına başladık. Ruhsatı almaya gidince de bu defa yasaların değiştiğini bize söylediler. Bize ya petrolden vazgeçersiniz ya da camiden vazgeçersiniz dediler. O günden bugüne bu cami inşaatı hala yerinde duruyor. Camiyi tamamlayıp faaliyete koymak istiyoruz. Yasalar izin vermiyor. Camiyi yıkmak da olmaz. Eğer ille de yıkılması gerekiyorsa da o zaman yetkililer gelip yıksın. Cami ile ilgili zaten ortalıkta bir sürü iftiralar dolaşıyor. Bizler buradan yetkililere sesleniyoruz. Biz camimizi en kısa sürede faaliyete geçirmek istiyoruz. Bunun için lütfen bize bir yol gösterin” şeklinde konuştu.
Adıyaman İl Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü ise caminin yapımı aşamasının kendi sorumluluklarında olmadığını, bittikten sonra Mütfülük idaresine girmesi nedeniyle mevcut durumun kurum ile alakası bulunmadığını söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner287